Virksomhederne skal ikke dø i corona-bureaukrati

Carl Andersen,

29/04/2020

Torsdag er det lønningsdag. Tusindvis af virksomheder har nu i månedsvis haft markant reduceret omsætning. Tusindvis af medarbejdere er afskediget. Titusindvis af medarbejdere er hjemsendt på lønkompensationsordninger af deres arbejdsgiver. Store - sunde - danske virksomheder melder om likviditetsproblemer. Dansk erhvervsliv er i en dybere krise end nogensinde tidligere set. 

Socialdemokratiets erhvervsminister Simon Kollerup har dog andre prioriteter. Han bruger tid på at irettesætte IKEA selvom de jf. politiet overholder samtlige retningslinjer. Han bruger tid på at moralisere omkring Danske Banks risikovurderinger, selvom der er tale om en privat virksomhed. Erhvervsministeren burde måske hellere rette fokus på, at få udbetalt de mange milliarder af kroner som skal sikre, at der også er nogle private virksomheder i næste måned.  Han er vel erhvervslivets - og ikke pegefingrenes - minister?

Det går nemlig utrolig sløvt. Mange virksomheder melder om bureaukratiske krumspring og langsom administration. Om flueknepperi og avancerede beregninger. Lad mig gøre det helt klart: Virksomhederne skal ikke dø i Corona-bureaukrati. Det vil ikke være til at bære.

De afsatte midler i hjælpepakkerne - over 60 mia. kr. som hele Folketinget støtter op omkring - skal udbetales til ansøgerne med det samme. Så må man efterfølgende korrigere for ukorrekte udbetalinger - for meget som for lidt udbetalt - naturligvis.  Der er simpelthen ikke tid til Djøfisering og bureaukrati. Det er tid til handling og likviditet. Der er faktisk folk derude som i bogstavelig forstand står med en tom kasse, en stak med regninger og en medarbejderstab hvis levegrundlag hænger i en tynd tråd.