Trump har ret: Optimisme, kapitalisme og frihed vil føre os igennem klimaudfordringerne

Carl Andersen,

29/01/2020

”Dette er ikke et tidspunkt for pessimisme. Dette er et tidspunkt for optimisme.” sådan udtalte lederen af den vestlige verden, præsident Donald Trump, til World Economic Forums årsmøde i Davos for en uge siden. Jeg kan kun give ham ret. I en tid med klimaudfordringer er frygt og vrede ikke fordrende for gennemtænkte løsninger. Som Trump siger, så skal vi se fremad, og gå ind i en fremtid som er lys: ”Det er tid til håb, glæde, optimisme og handling. Men for at omfavne morgendagens muligheder må vi afvise de evige profetier om dommedag og forventningen om en kommende apokalypse. Det er ikke andet end resterne fra fortidens tåbelige spåmænd- og spåkoner. Vi kender dem alle sammen. De er alle steder. Men de tager altid fejl.” Når vi verden over ser klimaaktivister og politiske meningsdannere på venstrefløjen råbe vagt i gevær omkring jordens undergang, så skal vi med empirien i hånden afvise frygten og gribe til fakta. Det er nemlig langt fra første gang at man har forsøgt at skræmme verden med ukorrekte forudsigelser:

Først var det en overbefolkningskrise i 1960´erne, global hungersnød i 1970´erne, og i 1990´erne stod vi overfor en udtømning af verdens oliereserver som ville føre til enorme fald i levestandarder. Alt sammen er faldet til jorden grundet menneskelige fremskridt. Løsningen fra alarmisterne har altid været den samme siger Trump: ”Absolut magt til at bestemme og dominere, transformere og kontrollere alle aspekter af vores liv.” Med truslen om uovervindelige klimaforandringer forsøger man at øge reguleringen og beskatningen af borgernes mad, transport, tøj, boliger og uddannelse. Store indgreb i den økonomiske og personlige frihed. Det er et politisk værktøj mod mere stat og mindre marked. Mere kontrol og mindre frihed.

Heldigvis slog vestens ledende nation fast, at man aldrig ville lade venstrefløjens miljøaktivister ødelægge økonomien eller kompromitterevores personlige frihedsrettigheder: ”De vil os [Tilhængerne af frihandel og kapitalisme] det ikke godt. De ønsker, at det skal gå os dårligt. Men det vil vi ikke lade ske. Vi vil altid være den stolte, stærke og urokkelige bastion for frihed.”

Vi borgerlige har et enormt ansvar for at tale fornuft og positivisme ind i den globale klimadebat. Vi forstår nemlig det, som venstrefløjen og pessimisterne nægter at se: At en fri markedsøkonomi i vækst og fremgang formår at få det bedste frem i mennesker. Det fremmer kreativitet og virkelyst i en sådan grad at vi kan overkomme enhver udfordring.

Hvorfor? Fordi sådan har det altid været. Se blot tilbage på det sidste århundrede hvor vi har været vidne til enorme videnskabelige kvantespring med bl.a. opfindelsen af penicillin og vacciner, kommercialiseringen af genmodificerede afgrøder, udbredelsen af internettet, mobiltelefonen og adgangen til moderne transportmidler som har løftet levestandarden for milliarder og reddet livet for millioner over hele verden.

Intet tyder på at den enorme teknologiske og medicinske udvikling vil bremse op. Vi fortsætter med at opfinde ting, og finde løsninger på problemer, som vi tidligere ikke troede mulige. Men det kræver, at man er optimist: ”Vi fortsætter med at omfavne ny teknologi - ikke modarbejde det. For når mennesker er frie til at handle, tænke og innovere, vil alle leve længere, gladere, sundere og mere velstående liv.” som Trump slog fast, og fortsatte: ”De seneste år har USA vist, at vejen til en rig fremtid starter ved at sætte arbejderne borgere først. Ved at fremme vækst og understøtte det private erhvervsliv så det blomstrer.”

Herefter henviste han til fortidens bygningsværker i Europa. ”For alle der betvivler hvad der muligt i fremtiden, behøver kun at studere fortiden.”

Ældgamle Europæiske byer som i dag er moderne epicentre for handel og kultur. Hver af dem er fulde af påmindelser om, hvad menneskelig virkelyst og initiativ kan skabe. Trump tog fat i opbygningen af katedralen i Firenze: ”For hundreder af år siden samledes talenthulde arbejdere og byggede de monumenter som den dag i dag imponerer os. I Firenze iværksatte man et 140 års projekt: Katedralen.” og han fortsatte: ”Da de startede, eksisterede den teknologi som de skulle benytte til at færdiggøre byggeriet ikke endnu. Men lederne fortsatte, da de var overbeviste om, at de ville finde en løsning i fremtiden. Disse ledere i Firenze accepterede ikke begrænsninger af deres høje forventninger, og til sidst stod den flotte katedral færdig.”

Historien om katedralerne i Europa er en påmindelse for os alle om, at vi skal stræbe efter store drømme, dragende eventyr og uimodståelige ambitioner. Den fordrer os til at tænke over, hvad vi har bygget, men også hvad vi kan bygge i fremtiden og efterlade til generationerne efter os. De er vidnesbyrd om hvad innovative mennesker kan udrette. Den historie skal vi ud at fortælle til Greta Thunberg, Alternativister og andre dommedagsprofeter som mener at vi har nået et teknologisk højdepunkt og eneste udvej nu er at sætte i bakgear.

Vestens samlede budskab bør derfor være som Trump afsluttede: ”Sammen må gå forrest med selvtillid, beslutsomhed og vision. Vi skal ikke blive bagud skuende, sørgmodige eller frygtsomme. I stedet må vi dristigt se dagen og omfavne mulighederne. Vi vil finde styrke i fortidens præstationer, og samle energien om en fælles mission for fremtiden. Sammen vil vi gøre vores nationer stærkere, vores lande sikrere, vores kultur rigere, vores folk friere og verden smukkere end nogensinde tidligere. Men over alt andet vil være loyale overfor det arbejde folk, vores borgere og deres familier. De mænd og kvinder som er rygraden i økonomien, hjertet i civilsamfundet og selve sjælen af vores nationer. Lad os bringe lys og håb til dem en efter en, og give dem friheden til at gøre verden et bedre sted.” 

Overlad ikke klimadebatten til pessimister og socialister. Tag kampen - vær optimist fordi du er kapitalist.