Man bekæmper ikke racisme ved at sætte ild i gaderne

Carl Andersen,

02/06/2020

Hvordan i alverden forestiller man sig, at man bidrager til kampen mod racisme i amerikansk politi ved at brænde folks ejendomme ned, stjæle fra hjemløse, smadre biler og tæske tilfældige mennesker?

Det er først og fremmest dem, som er mest socialt og økonomisk udsatte, som rammes negativt af netop dét. I mange tilfælde den sorte befolkning, desværre.

Det er jo ikke første gang, at den yderste venstrefløj sætter ild i gaderne i USA. Den umiddelbare bevæggrund er altid noget med at være imod racisme, fascisme eller sågar kapitalisme.

Men hvis man stikker dybere, er det måske en gentagelse af en dybereliggende "krig" mellem dem som har, bidrager, og er en del af borgerskabet, og så dem som er koblet af, ikke ejer noget, og er rodløse.

Dem som endnu ikke har påtaget sig en borgerrolle.

Kampen er derfor mellem dem, som vil nedbryde for at kunne få, og dem, som vil opbygge for at kunne bevare. Samme vin - nye flasker.

Lovlydige amerikanere (sorte som hvide) der går på arbejde, overholder loven, søger de tilladelser de skal, betaler den skat der er dem påtvungen, står og måber på sidelinjen imens bander brænder det ned, som de har bygget op.

Jeg påstår ikke, at der ikke er raceproblemer i USA. Det er der med garanti. Men der er utallige eksempler på sorte mennesker som klarer sig godt i USA, overvinder sociale normer og opnår valg til offentlige embeder, bliver politifolk, dommere, direktører, selvstændige, lærere og meget andet. Folk der påtager sig rollen som aktiv medborger frem for revolutionær samfundsnedbryder.

Den sorte skuespiller Will Smith sagde forleden, at racismen ikke er blevet værre i USA. Tværtimod. Men den, som tilbage, er blevet mere synlig grundet sociale medier, adgang til videokamera og meget andet.

Det er godt - med lys kan man nemlig bekæmpe mørket, som Martin Luther King ville sige.