Vores nordiske brødre ryger på førtidspension - Avisen.dk

Dobbelt så mange ældre er på førtidspension eller arbejdsløse i de øvrige nordiske lande uden efterløn

Ikke angivet Ikke angivet,

07/01/2011

Dobbelt så mange ældre er på førtidspension eller arbejdsløse i de øvrige nordiske lande uden efterløn. Tirsdag den 4. januar 2011, 22:45


Dobbelt så mange ledige ældre. Dobbelt så mange førtidspensionister.

Og mange flere sygedage.

Det venter de danske ældre, hvis man kigger på vores nordiske nabolande. Der er der nemlig ingen efterløn.

A-Kassernes Samvirke har i en rapport sammenlignet antallet af ældre førtidspensionister i Finland, Norge og Sverige.

Her er antallet af 60-64-årige førtidspensionister dobbelt så højt, og færre sidst i 50’erne er på arbejdsmarkedet.

I Norge og Finland er cirka hver fjerde 60 til 64-årige på førtidspension, mens det i Danmark ligger mellem ti og 15 procent.

Hvad angår ledigheden er 3,6 procent i Danmark blandt de 60 til 64-årige uden job. I Finland og Sverige er tallet helt oppe på 4,9 procent i Finland og 5, 5 procent i Sverige.

Og det er, ifølge A-kassernes Samvirke, den virkelighed, der venter herhjemme, hvis efterlønnen afskaffes.

Når de blinde taler


"Debatten om efterlønnen har foregået, som når de blinde taler om farver. Hver gang TV2 bragte et indslag om efterløn, viste de et billede af en velaflagt læge, der spillede golf. Det passer ikke med den virkelighed, vi ser herinde,” siger Verner Sand Kirk, direktør for A-kassernes Samvirke.

Han peger på, at der udover dobbelt så mange på førtidspension også er langt højere sygefravær blandt ældre medarbejdere i de øvrige nordiske lande.

"De ældre bliver ikke mere raske af, at man fjerner efterlønnen. Man flytter bare rundt på de kasser, de får penge fra. Så er de på sygedagpenge eller førtidspension i stedet,” Verner Sand Kirk.

Den nordiske analyse bekræfter professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet i hans egne undersøgelser af efterlønsordningen.

Ubrugelige ældre

"Mange af de ældre bliver arbejdsløse, hvis ikke der er efterløn. De er uønskede på arbejdsmarkedet," siger han og peger på, at mange ældres uddannelser er blevet indhentet af udviklingen og dermed ubrugelig - andre kan ikke længere være produktive nok, fordi alderen trykker.

Hvis der ikke bliver fuld beskæftigelse og mangel på arbejdskraft, som økonomerne forudser, vil afskaffelsen af efterlønnen sende flere ud i arbejdsløshed.

"For fire år siden kunne økonomerne ikke engang se, at der kom en finanskrise. Nu siger de, at de kan se ti år ud i fremtiden, at der vil være fuld beskæftigelse. Det er tankevækkende,” siger Per H. Jensen.

Det var trods gentagne forsøg i går ikke muligt at få en kommentar fra politisk ordfører Peter Christensen (V) eller finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)