Villy Søvndal undgår at tale om egen politik

Som så mange andre sad også jeg klistret til fjernsynet i går aftes til den store TV-duel mellem statsministeren, Lars Løkke Rasmussen og lederen a...

Thomas Jaskov,

15/12/2010

Som så mange andre sad også jeg klistret til fjernsynet i går aftes til den store TV-duel mellem statsministeren, Lars Løkke Rasmussen og lederen af folkesocialisterne, Villy Søvndal.

Mit spørgsmål er blot: Er det bare mig, eller var der også andre, som opdagede, at Villy Søvndal slet ikke talte poltik i gårsdagens duel? Villy talte udenom, hver gang Lars Løkke spurgte om SF's politiske program - herunder SF's mangeårige kamp mod det frie sygehusvalg? Udenomssnak hver gang. Virkede jo nærmest som om Villy havde noget at skjule - måske sit eget partiprogram?

Jeg tror, at der er 3 grunde til, at Villy Søvndal undgår at tale om SF's politik - både hvordan den var historisk, og hvordan SF's politik er i dag. Også i går talte Villy Søvndal om alt andet end SF's politik. Grundene er:

1) Det frie sygehusvalg, som VK-regeringen har indført, har vist sig at være en succes som fungerer. Under SR-regeringen kunne folk ikke komme på hospitalet fordi der var stor mangel på sengepladser. Os som kan huske, hvordan situationen var med de lange ventelister i 1990'erne, og som havde familie, der ikke kunne få en hofteoperation og lignende operationer - familie, som måtte vente i mange måneder på en sengeplads, har i dag hurtig adgang til behandling. Der er sket massive forbedringer med sundhedsvæsenet, og det sætter danskerne stor pris på. Vel at mærke forbedringer, som aldrig var blevet til noget havde SF's Villy Søvndal været statsminister. SF har jo altid stemt imod alt hvad der har med frit valg at gøre. Under SR-regeringen ventede mennesker jo i månedsvis. Ofte måtte man sygemeldes og være væk fra job i mange måneder. Under VK-regeringen er der siden 2001 tilført 33 mia. kr, og derudover frit sygehusvalg for alle danskere, og ventelisterne er i dag afskaffet. VK gik til valg i 2001 på at afskaffe ventelisterne og forbedre sundhedsvæsenet. Det må man sandelig sige, VK-regeringen har gjort, efter at vi har haft 10 år med en venstrefløjsregering, hvor sygehusvæsenet ikke fungerede.

2) I Folketinget har SF jo altid stemt imod det frie sygehusvalg. I dag er det faktisk kun SF og Enhedslisten som endnu ikke har erkendt, at det frie sygehusvalg er en succes. Alle andre partier støtter det frie sygehusvalg. Alle partier pånære SF og Enhedslisten. Det betyder i sin enkelthed, at SF og Enhedslisten støtter statsmonopolet fremfor fri konkurrence. 

3) I spørgsmålet omkring det frie sygehusvalg er S og SF faktisk uenige. Mens Socialdemokraterne støtter det frie sygehusvalg, så ønsker SF det afskaffet. SF har indset, at de idag ikke har opbakning fra andre end Enhedslisten til afskaffelse af det frie sygehusvalg. Men Socialdemokraterne er altså uenige med SF på dette punkt. Villy Søvndal havde jo også lige udtalt, at havde det været op til ham, så var privathospitalerne væk om 10 år, og vi kan dermed atter vende tilbage til statsmonopolet.

Som vi har set gennem de seneste par måneder, er det ikke nemt for Villy Søvndal at forklare, hvordan S-SF's 12-minutters plan skal kunne finansiere hele gildet. Derfor er det måske ikke helt chokerende når man nu slet ikke hørte Villy Søvndal sige så meget som ét ord om SF's politik i gårsdagens TV-duel.

Kilde: