Vi må ikke glemme, hvor ekstremt et parti Enhedslisten er

LEDER: I går afrundede Enhedslisten deres sommergruppemøde med et pressemøde
undefined

Claes Kirkeby Theilgaard,

22. august 2019

LEDER: I går afrundede Enhedslisten deres sommergruppemøde med et pressemøde. Her stod Pernille Skipper og konsorter til ansvar overfor store dele af den danske pressestand. Som partiets spidser stod der og besvarede pressens spørgsmål på Christiansborg, er det nemt at glemme, hvad Enhedslisten egentligt er for et parti. Under valgkampen hørte man da også mest slagord om lighed, solidaritet og mangfoldighed, men bag de klassiske venstrefløjsparoler gemmer Enhedslisten på et principprogram med målet om at gennemføre ”en socialistisk og demokratisk revolution”, der bl.a. vil betyde en ny, ikke nærmere defineret ”socialistisk grundlov” og en afskaffelse af den private ejendomsret. Der danses let henover det, men nogle skal sige den sandhed, de røde ikke holder af at høre: Enhedslisten er et ekstremt parti, og bør behandles som sådan.

Under folketingsvalgkampen fik Lars Løkke lukket mange mærkværdige ting ud, herunder forslaget om en SV-regering, men i ny og næ kom der da også guldkorn. I et forsvar for netop forslaget om en midter-regering med Socialdemokratiet, sammenlignede Løkke Enhedslisten med deres ekstreme pendant på højrefløjen Stram Kurs: ”Kommunister ude i Enhedslisten eller folk med nazistiske tendenser i Stram Kurs, de synes selvfølgelig ikke, det er en god idé at tale om at samle Danmark på midten, det siger sig selv”.

Og nej, Enhedslisten og Stram Kurs er ikke to alen af ét stykke. Gudskelov. Men når Mette Frederiksen og alverdens andre blev forargede over, at Løkke overhovedet turde omtale Enhedslisten som et ekstremt yderfløjsparti, viser det, at det politiske Danmark har et særligt blind spot for venstreekstremisme.

Som kommentar til Løkkes valgkampsudtalelse understregede kommentatoren Jarl Cordua, at Enhedslisten i det mindste ikke ”vil pille ved folks borgerrettigheder” i modsætning til Stram Kurs. Jeg ved ikke, hvad Cordua og andre tænker, men for enhver borgerlig bør den private ejendomsret stå som en central borgerrettighed – og denne ønsker Enhedslisten at afskaffe.

Dertil kommer, at Enhedslisten ønsker at skifte vores Grundlov ud med en ny og mere socialistisk af slagsen. Man skal ikke lytte meget til socialister fra liste Ø for at vide, at respekten for bl.a. ytringsfriheden kan ligge på et meget lille sted. Mon ikke, at borgerrettigheder som ytringsfriheden også ville lide et knæk, hvis Enhedslisten fik sin vilje?

Et principprogram af så socialistiske dimensioner som Enhedslistens udspringer af en misforstået idé om, at man ved at lægge mere magt i ganske få hænder i centraladministrationen kan skabe et bedre samfund end det, den samlede befolkning kan skabe via et frit marked med fri konkurrence.

Historisk set har revolutioner af den slags, som Enhedslisten ønsker, ikke ført noget godt med sig – se blot på alt fra Sovjetunionen til Nordkorea og Venezuela. Reglen synes at være, at socialistiske revolutioner og den centralstyring, der følger, fører til tyranni, voldsudøvelse, krænkelse af borgerrettigheder og økonomisk kollaps.

Uanset, hvor anstændige og pæne Enhedslisten kan tage sig ud i deres daglige arbejdsgang på Christiansborg, må vi ikke glemme, at de er et ekstremt parti, der ønsker at omvælte det samfund, vi har i dag, for til gengæld at indføre tidligere tiders socialistiske katastrofer på dansk jord. Den mission må de aldrig lykkedes med.