Vi har verdens bedste gymnasium - dr.dk/Nyheder/Indland

Vi har verdens bedste gymnasium 20

Ikke angivet Ikke angivet,

20/01/2011

Vi har verdens bedste gymnasium

20. jan. 2011 11.19 Indland

Danmark står øverst på medaljeskamlerne ved verdensmesterskabet i gymnasium.

Det slår den seneste rapport fra OECD fast. Organisationen, der arbejder for økonomisk samarbejde og udvikling, konkluderer, at de danske gymnasiale uddannelser uden sidestykke giver den største samfundsnytte sammenlignet med alle lande i rapporten.

Rapporten viser, hvor meget den enkelte bidrager til samfundet i forhold til, hvad han eller hun koster det offentlige at uddanne.

Evne til at betale tilbage
Til grund for undersøgelsen ligger en række parametre. Et af dem er, hvor meget den enkelte over tid bidrager til samfundet via skat.

Resultatet er altså at Danmark indtager førstepladsen. Vi distancerer Norge og Sverige, hvor en gymnasieelev koster samfundet langt mere end i Danmark samtidig med, at de bidrager med væsentlig mindre samfundsværdi.

Fokus på selvstændighed
Formanden for gymnasieskolernes Lærerforening, Gorm Leschly, glæder sig over den synlige effekt i den danske undervisningsmodel.

- Her arbejder vi jo ikke med standardiserede koncepter. Her laver elever og lærer i samarbejde planen for undervisning, så eleverne bliver vænnet til at tænke selvstændigt, siger Gorm Leschly til DR Nyheder.

Drop mekanisk gengivelse
Evnen til at tænke selvstændigt og innovativt er ifølge Gorm Lesvhly i høj grad nogle af de værdier, Danmark skal overleve på i fremtiden.

- Det er de evner, de unge mennesker har brug for efterfølgende, og ikke mekanisk gengivelse eller mekanisk at følge en eller anden ordre, siger Gorm Leschly.

På kollisionskurs
Derfor frustrerer det også formanden, at man i det kommende år er blevet pålagt at spare en halv milliard kroner i de gymnasiale uddannelser. Og han advarer om, at den gode udvikling kan vende. 

- Sparevejen kan komme på kollisionskurs med kvaliteten i undervisningen, siger Gorm Leschly.

Her under kan du se, hvordan Danmark ligger i forhold til andre lande: