Verdens Dummeste Fatwaer

Nøgent samlejeHvem: Rashad Hassan Khalil, tidligere universitetslærer i islamisk lov ved al-Azhar University i Kairo, Ægypten

Henrik Gøtke,

26/03/2010

Nøgent samleje

Hvem: Rashad Hassan Khalil, tidligere universitetslærer i islamisk lov ved al-Azhar University i Kairo, Ægypten.

Hvad: Da Khalil i januar 2006 afgjorde, at for gifte par betyder ”fuldstændig nøgenhed under samleje annullering af ægteskabet”, lo Ægypten´s liberale af hjertets lyst. Andre lærde afviste Khalil´s logik grundet at alt andet end sodomi er halal (tilladt under Sharia) i ægteskabet. Absorberende kritikken men søgende at formilde religiøst konservative, søgte Abdullah Megawar, formand for fatwakomiteen ved al-Azhar, et akavet kompromis. Ja, ægtefolk kan se hinanden nøgne, men bør ikke se på hinandens kønsdele. Og de burde sandsynligvis have samleje under et lagen, tilføjede han for en sikkerheds skyld.

Poliovaccine

Hvem: Lokale mullaher i det landlige Pakistan

Hvad: Pakistans største islamiske paraplygruppe, Muttahida Majlis-e-Amal (MMA), fremsatte i januar 2007 en fatwa, støttende provinsielle styrers bestræbelser på at immunisere børn mod polio i landets nordvestlige område. Men selv om sundhedsarbejdere medbragte kopier af afgørelsen i deres bevægelse gennem området, rapporterede The Guardian i februar 2007, at forældrene af omkring 24.000 børn havde nægtet at tillade arbejderne at administrere poliovaccinen. Det viste sig, at indflydelsesrige antistatslige gejstlige havde fremsat deres egne fatwaer, afvisende kampagnen som et vestligt plot med henblik på at sterilisere muslimer. Selvom Pakistan sidste år kun så 39 tilfælde af polio, og de fleste børn er blevet immuniserede, tillod en lignende religiøst motiveret kampagne mod polio i Nigeria i 2003 sygdommen at spredes til 12 andre lande på kun 18 måneder.

Amning

Hvem: Ezzat Atiya, lærer ved al-Azhar University i Kairo

Hvad: Mange muslimer mener, at ugifte mænd og kvinder ikke bør arbejde alene sammen – en begrænsning der i dagens globale økonomi kan give problemer. Så en islamisk lærd kom med en usædvanlig løsning: Hvis en kvinde ammer sin mandlige kollega fem gange, så er det sikkert at efterlade disse alene. ”En kvinde på en arbejdsplads kan tage sit slør af, eller afsløre sit hår, foran én hun har ammet”, skrev han i maj 2007. Han baserede fornuften på – hvilket hurtigt, vidt og bredt blev hånet i den ægyptiske presse, i parlamentet, og i arabisksprogede talkshows – historier fra profeten Muhammed´s tid, i hvilken, fastslog Atiya, praktikken forekom. Selvom Atiya var leder for afdelingen for profetens talemåder, var de højere autoriteter på al-Azhar University ikke imponerede. De suspenderede ”billedefremmaneren”, og til sidst trak han sin udtalelse tilbage, som ”dårlig fortolkning i et særligt tilfælde”. (Ideen skulle være, at når en mand havde ammet en kvinde, ville han automatisk blive betragtet som hendes søn)

Synd i det ydre rum

Efter at have opgivet menneskeracen har Shia´erne (3% af verdens befolkning) allerede lagt blikket på interstellar dominans. En samling af fatwaer inkluderer løsninger på problemer, der involverer skilsmisse fra en kvinde på månen, om aliens også er forpligtede til at indordne sig under vilayet af hellige imamer, og emner omkring for tidlig rumpubertet. Eksempel på fatwa:

At synde i det ydre rum er lig at synde alle andre steder, selvom djævlene ikke kan rejse i rummet, grundet kometer, er den menneskelige ånds slette adfærd aktiv, og der findes igen konkrete beviser på, at kometer kan afstøde alle djævle.

I Koranen forklarer vers, at kometers opgave er at afvise djævle, der forsøger at stige til himmels og ”lytte” til Gud.

Kilde: