Vejledning til sexarbejdere

Selv om salg og køb af seksuelle ydelser ikke er kriminaliseret i Danmark, tager politiet ofte på ”besøg” på landets forskellige massageklinikker o...

Lars Kragh Andersen,

06/02/2013

Selv om salg og køb af seksuelle ydelser ikke er kriminaliseret i Danmark, tager politiet ofte på ”besøg” på landets forskellige massageklinikker og bordeller for at foretage afhøringer af de tilstedeværende piger og for at se på lokaliteterne. Grunden til besøgene og afhøringerne er, efter Københavns Politis eget udsagn at ”fastholde og udbygge kendskabet til prostitutionsmiljøet i Københavns Politikreds”. Det fremgår af et svar på en klage fra en sexarbejder som Frihedsaktivisten er i besiddelse af.

Er politiets besøg lovlige?


Ja og nej. Hvis politiet banker på ens dør og spørger, om de må komme ind og tale med en, og man giver dem lov, er der intet ulovligt ved fremgangsmåden. Det interessante spørgsmål er, om politiet har adgang til at gennemtvinge et ”besøg”, hvis man som klinikarbejder nægter at lukke dem ind.

Svaret på det spørgsmål er for så vidt opløftende: For det er ikke lovligt for politiet på egen hånd at tiltvinge sig afgang til en klinik for at foretage ”rutinebesøg” med mindre de har en ransagningskendelse, eller omstændighederne tilsiger, at de – f.eks. i tilfælde af vold eller røveri på stedet – efterfølgende vil kunne skaffe en.