Valgret - nu med burka?

Mange gange i den senere tid har enhver politisk kommentar lydt, som om der allerede er udskrevet valg

Ikke angivet Ikke angivet,

15/12/2010

Mange gange i den senere tid har enhver politisk kommentar lydt, som om der allerede er udskrevet valg. Når valget kommer, håber jeg, det bliver muligt at få svar på et spørgsmål, jeg har stillet i mindst 10 år, uden at nogen har villet svare.

Jeg har ved snart mange valg været tilforordnet; dvs. siddet ved valgbordet og checket valgkort med tilhørende oplysninger eller delt stemmesedler ud. Når man sidder der, skal man i rimelig grad sikre sig, at oplysningerne på valgkortet stemmer med den person, der medbringer det for at få udleveret en stemmeseddel. Man skal altså ikke udlevere en stemmeseddel til en kvinde, hvis valgkortet er udskrevet til en mand, selvom kvinden kan oplyse den relevante fødselsdag. En ung mand kan heller ikke stemme på en gammel mands valgkort. I tvivlstilfælde kan man forlange legitimation.

Men hvad gør man, hvis personen, der kommer med et valgkort, er iført en burka? Det spørgsmål er det endnu ikke lykkedes mig at få et seriøst svar på.

Er det relevant? Ja, det er meget relevant, hvis man vil undgå, at der forekommer valgsvindel. Jeg har bedt personer afføre sig heldækkende huer og motorcykelhjælme, og dér har der aldrig været problemer, men hvad vil der ske, hvis vælgeren var iført en burka, og dermed postulerede et religiøst krav om ikke at vise sit ansigt frem for andre. I sådan et tilfælde ville jeg ikke føle mig overbevist om, at valgkortet tilhører den pågældende person, og jeg ville derfor ikke udlevere en stemmeseddel.

Men giver reglerne mig ret? Jeg får en sludder for en sladder, når jeg spørger relevante, og visse personer mener jo ikke, de skal beskæftige sig med tørklæder mv., så derfor kunne jeg tænke mig at høre, hvad ganske almindelige potentielle vælgere mener om sagen.

Kilde: