Valg: Længere liv til de gamle? - Eller flere penge til de unge?

Sundhed for de gamle - eller uddannelse til de unge: - "Partierne er rimelig enige om, at øget sundhed vil kunne nedbringe de enorme sundhedsudg...

Klaus K,

03/09/2011

Sundhed for de gamle - eller uddannelse til de unge: - "Partierne er rimelig enige om, at øget sundhed vil kunne nedbringe de enorme sundhedsudgifter.

Som sædvanlig er man skråsikker på, at et forbud mod tobaksrygning, helt eller delvist, vil kunne hjælpe på økonomien," skriver jordemoder Karen West i et debatindlæg i Berlingske.

"Ingen overvejer hvad det egentlig vil koste, når nu ingen må ryge mere, at ikke-rygere åbenbart lever 10 år længere. Når man så regner ud, hvad det koster i mistede afgifter, ekstra pension og plejehjem etc. etc - og samtidig fratrækker udgifter i forbindelse med de påståede rygersygdomme og sygefravær, så giver det en netto merudgift på 60 milliarder.

Det er selvfølgelig et hypotetisk regnestykke, men det kan bruges, hvis vi gerne vil vide, hvad det koster at holde liv i os i gennemsnit 3 år mere. Op til 60 milliarder pr. år! Og det er vel og mærke milliarder, som bruges på de ældgamle! 

Skulle jeg prioritere, ville jeg godt nok hellere bruge de milliarder til de unge og midaldrende, der bliver syge. Eller prioritere uddannelse og arbejdsmarkedet. Ja, der er mange områder, vi kunne bruge penge på.

I stedet piskes rygerne til at holde op med at ryge, fordi samfundet åbenbart hellere vil have en hoben ældgamle på overfyldte plejehjem end at bruge pengene dér, hvor der virkelig er brug for dem," slutter Karen West.

(det fulde debatindlæg er kun i Berlingskes fysiske avis, men kan læses her - eller på Karen West's Facebook site)

Læs også: Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?