Unfair løsning - hvorfor skal alle arbejde mere?

Hvis der stadig skulle være nogen der tror på, at S-SFs Fair Løsning kan gennemføres, vil jeg gerne forklare, hvorfor jeg synes, den er unfair ud o...

Thomas Køhler,

10/07/2010

Hvis der stadig skulle være nogen der tror på, at S-SFs Fair Løsning kan gennemføres, vil jeg gerne forklare, hvorfor jeg synes, den er unfair ud over at være uigennemførlig og uhensigtsmæssig. Jeg går altså bort fra at diskutere, hvorvidt Planen giver de nødvendige penge til at løse krisen. Det tror jeg ikke den gør. Men det er ikke mit ærinde her. Jeg ønsker heller ikke at uddybe, hvorfor jeg ikke tror på, at arbejdsmarkedets parter vitterlig vil hæve arbejdstiden med en time efter et valg. Det tror jeg selvfølgelig ikke. Men det er heller ikke sagen her. Mit ærinde er derimod at forklare, hvorfor jeg ikke synes, det er fair, at alle skal gå en time op i tid om ugen. Jeg tror ikke på, at der er nogen der seriøst vil forlænge hver dag med 12 minutter. Det er så lidt i en praktisk sammenhæng, at det bare svarer til den tid det tager at tage frakken af og sætte kaffe over om morgenen. Men at forlænge arbejdsdagen en af ugens dage med en time kunne man i princippet godt få noget fornuftigt ud af. Jeg synes bare ikke, det er fair - og her skal vi i første omgang ud og have fat i de helt bløde argumenter, som jeg ellers som liberal ikke gør det så frygteligt meget i: Hvorfor skal alle, gammel og ung, arbejde nøjagtig en time mere? Er det det der kendetegner et liberalt og fleksibelt arbejdsmarked? Nej, jeg tror snarere på - og finder det rimeligt - at man kan skrue op og ned for sin arbejdstid efter behov hele livet. Hvorfor skal de unge forældre der pendler på arbejde og skal nå at hente børn og købe ind inden kl. 17, sidde til kl. 18 en af ugens dage? Hvorfor skal ham der gerne vil tage noget efteruddannelse, hende der går til sport, ham der gerne vil se Deadline 17, eller hvad det nu er, absolut arbejde en time mere? Det er jo ikke engang sikkert, at man er mere effektiv og producerer mere af den grund. Men lad os nu antage, at de fleste faktisk ville være mere effektive og producere mere ved at forlænge en dag om ugen med en time. Hvorfor skal det så lige være alle, der skal det på dette tidspunkt i danmarkshistorien. Er der ikke noget uliberalt og menneskefjendsk ved denne tankegang?
  Nej, lad folk beholde lidt mere af den sidst tjente krone. Så skal de der der prioriterer det nok producere og tjene flere penge til landet. Og fjern efterlønnen. Så kan flere blive længere på arbejdsmarkedet. Det er der jo mange der gerne vil. Og lad os få en jævnere fordeling af arbejdstiden hen over livet, hvis det det, vi ønsker os.

Kilde: