Undskyld nets, tilgiv mit utroskab...

Det er nu 3 måneder siden at jeg startede en webshop under min handelsvirksomhed

Ikke angivet Ikke angivet,

12/12/2011

Det er nu 3 måneder siden at jeg startede en webshop under min handelsvirksomhed. Jeg har tidligere skrevet om mine kvaler med nets, men jeg troede egentlig at problemet var løst da jeg fik min indløsningsaftale med SEB Euroline, men jeg tog grueligt fejl. Lad mig først understrege at nets har monopol på dankort, ingen andre indløsere har ret til at behandle dankort transaktioner og det er sådan set også fint nok. Lad mig også understrege at nets ikke er dyrere end deres konkurrenter, deres gebyrstruktur er anderledes og de er dyrere upfront i startgebyrer mm., mens de variable omk./gebyrer er lavere (nets kræver dog 25.000 kr i sikkerhed).

Hvorfor droppede jeg nets?

Der er to grunde til at jeg droppede nets, for det første kan jeg ikke lide deres meget tætte sammenarbejde med SKAT, som uden dommerkendelse får adgang til nets database over alle kreditkort-transaktioner. SKAT bruger disse oplysninger til at overvåge befolkningen, ikke noget jeg personligt gider bidrage til. For det andet, og nok det mest afgørende, så var nets service fuldkommen ubrugelig. Jeg er som erhvervskunde i Danske Bank vant til at have en personlig kontaktperson som jeg, en kende naivt måske, føler arbejder for mine interesser og som jeg altid kan få fat i. Dette er ikke tilfældet hos nets, her bliver man smidt rundt mellem forskellige inkompetente medarbejdere, hvis formål det er at sende besværlige kunder rundt i en endeløs støm af omstillinger blandt firmaets 2.200 ansatte. Det tager vel nets 2-3 timer at behandle en indløsningsaftale, men denne process tog 6 uger da jeg ansøgte i september, mens den hos SEB Euroline "kun" tog lidt over 3 uger. Ingen af de to processor fungerede optimalt, men hos SEB Euroline fik jeg en personlig kontaktperson (Martin), som ringede til mig med nyheder og spørgsmål og overall var servicen langt bedre end hos nets.

Hvad er problemet så?

Problemet er at det nu viser sig at nets udover deres dankort-monopol også har monopol på at indløse visa-dankort, som pt. udgør over 90% af alle danske Visa-kort, ja vend du bare dit visakort så vil de se det lille dankort-logo. Dette lille logo og en beskidt aftale mellem nets og visa betyder at når du bruger dit visakort i Danmark så vil det altid og kun fungere som et Dankort, men hvis du bruger det udenfor Danmark eller i en udelandsk webshop, så vil det altid blive brugt som et visakort. Dette betyder de facto at jeg ikke kan modtage danske visakort med min indløsningsaftale med SEB Euroline. Jeg har kontaktet nets og deres svar var noget i stil med "øv bøv...", jeg kan fordi min virksomhed er dansk, ikke få lov til at modtage visa uden at have en indløsningsaftale med nets.

Hvor står jeg så nu?

Jeg står med en indløsningsaftale med SEB Euroline som i Danmark er mere eller mindre ubrugelig. Der er 2 mulige løsninger på problemet, den ene er at jeg bider i det sure æble og (igen) ansøger om en indløsningsaftale med nets, hvilket ifølge nets først kan være på plads i februar 2012. Den anden mulighed er at jeg opretter en virksomhed i England og placerer min webshop som lokallager/filial i denne, udenlandske webshops kan nemlig, i henhold til aftalen mellem nets og visa, godt få lov til at bruge visa uden en dankort indløsningsaftale. Jeg ved allerede nu at jeg rejser ud af Danmark efter endt uddannelse (3 år), men da min webshop kun er en hobbyvirksomhed ved siden af mit studie har jeg indtil videre valgt at bide i det sure æble og bønfalde nets om tilgivelse. Jeg troede der var et alternativ til nets, men jeg tog fejl.

Hvorfor skriver jeg så dette?

Jeg skriver dette indlæg for at informere vores politikere og intellektuelle om hvordan det er at drive virksomhed i Danmark. Min farfar døde som selvstændig, eller rettere, da hans virksomhed var ved at gå konkurs. Livet som selvstændig er hårdt og politikerne har kun gjort det endnu hårdere med deres afgifter, gebyrer, skatter, og ekstreme bureaukrati. Min onkel reddede familievirksomheden, men min farfar klarede ikke presset fra kreditorerne, skattevæsenet og frygten for at miste 30 års hårdt arbejde.

Hvis du frygter arbejdsløshed, hvilket er helt naturligt, så bør du måske overveje hvordan virksomhedsejere, der fra den ene dag til den anden kan blive lukningstruede på grund af fx. en NOx-afgift, har det. Disse mennesker har ofte arbejdet 80 timer om ugen i mange år for at nå dertil hvor de er nu, de er gode venner med de ansatte som de skal afskedige og de har typisk et bankgaranti hængende over deres hus. I medierne har disse mennesker ikke noget ansigt, det er virksomheder og virksomheder er de facto onde og kapitalistiske.

Når en selvstændig går konkurs så er sgu ikke "træk et nyt kort og slå med terningen", nej det er "helt tilbage til start, din terning bliver konfiskeret mens kreditorer og skattefar lænser dit bo". Der er stor risiko forbundet med at være selvstændig og selvom der nogle gange kan være mange penge at hente, så er det kun et spørgsmål om hvor stor en del af kagen skattefar kan tillade sig at snuppe og hvor mange forhindringer staten kan lave, før folk som mig enten ikke gider være selvstændig eller flygter ud af Danmark.

Hvis politikerne vil have flere selvstændige/iværksættere i Danmark så skal skatten naturligvis sænkes, en halvering ville være på sin plads, men dette er urealistisk med den nuværende regering. Det er nok mere realistisk om vi starter med at fjerne nogle af alle de forhindringer som er med til at besværliggøre iværksætteri, en af disse er nets, som i mine øjne er et monster der med politisk opbakning har fået lov til at lukke sig om markedet for betalingskort. Det er absurd at det skal tage 6 uger at få en indløsningsaftale i Danmark, når det i USA typisk tager et par dage. Det skal fixes og det kan kun gå for langsomt.

P.S. Nationalbanken vil nedsætte et råd som skal se på hvordan man bevarer dankortet, det er åbenlyst at DESA og iværksætterforeningen skal på banen, for ellers laver bankerne deres eget show.

N.B Det viser sig at ePay som de eneste kører udenom nets og visa virker derfor med dem.

Kilde: