Uenighed i V om Obamas Nobelpris

Venstres udenrigsordfører Søren Pind kritiserer i kraftige vendinger Nobelkomitéens valg af den amerikanske præsident Barack Obama, men statsminis...

Slettet Bruger,

10/10/2009

Venstres udenrigsordfører Søren Pind kritiserer i kraftige vendinger Nobelkomitéens valg af den amerikanske præsident Barack Obama, men statsminister Lars Løkke Rasmussen er uenig.

Den norske nobelpriskomité er venstreorienteret. Det mener Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, som har mere end svært ved at se argumenterne for at give Nobels fredspris til den amerikanske præsident Barack Obama. Det skriver Ritzau.

"Jeg synes, man står med et forklaringsproblem, når man giver den til Obama. For hvorfor?," spørger Søren Pind ifølge Ritzau, og fortsætter:

"Obama har ikke rigtigt lavet noget. Det er lidt pudsigt. Man kunne spørge, om ikke George W. Bush har gjort mere for at skabe fred i Irak, end Obama har gjort for at skabe fred i verden."

Søren Pind mener, at der ligger en klar politisk agenda bag Nobelkomitéens valg. Mens Obama kun har været på præsidentposten i ganske kort tid og ikke rigtig har markeret, blev den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagans bidrag til at afslutte Den Kolde Krig helt overset.

"Der tegner sig efterhånden et politisk billede af, hvem man giver Nobels fredspris til. Og det ser i hvert fald ikke ud til, at det er muligt at give den til republikanske præsidenter i USA," siger Søren Pind.

Statsminister - og Søren Pinds partiformand - Lars Løkke Rasmussen er til gengæld fundamentalt uenig. Han mener, at det er helt fortjent, at Obama får fredsprisen.

"Det synes jeg bestemt. Jeg glæder mig sådan set også ved, at der i det ligger et kæmpe skulderklap fra hele det internationale samfund. Det håber jeg også viser sig konstruktivt i forhold til alle mulige andre internationale udfordringer, vi står med, hvor vi har brug for et stærkt amerikansk lederskab. Obama er jo en amerikansk præsident, der har meldt sig selv og Amerika ind i det internationale samfund, og den cadeau, der ligger i at få Nobels fredspris, understreger den position," siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

[email protected]

Kilde: