Tvang i psykiatrien bør forbydes

PETER C

Ikke angivet Ikke angivet,

05/08/2015

PETER C. GØTZSCHE, professor, dr.med., Rigshospitalet og Karl Bach Jensen, udviklingskonsulent, Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere

Der er ikke noget, mange psykiatriske patienter frygter mere end tvangsbehandling, og med god grund.

Al tvang kan øge deres risiko for skader på krop og sjæl og for alt for tidlig død. Det gælder både bæltefiksering og elektrochok og i særdeleshed psykofarmaka.

Antipsykotika øger dødsrisikoen på en dosisafhængig måde, men alligevel viste en rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2006, at halvdelen af patienterne var i behandling med mere end ét antipsykotikum samtidig.

Endvidere var halvdelen af patienterne også i behandling med benzodiazepiner og lignende stoffer, selv om rapporten nævnte, at denne kombination øger dødeligheden med 50-65 procent. Naturligvis findes der forskning, der påstår noget andet, endog at antipsykotika sænker dødeligheden, hvilket danske professorer i psykiatri ynder at henvise til, men denne forskning holder ikke vand, og samlet set er psykofarmaka den tredjehyppigste dødsårsag i vestlige lande, efter hjerte-kar-sygdomme og kræft.