Tusinder af unge kan have psykiske problemer uden diagnoser

En ny undersøgelse viser, at mange unge selv vurderer, at de har bestemte psykiske lidelser – men aldrig har fået en diagnose

Ikke angivet Ikke angivet,

23/08/2011

En ny undersøgelse viser, at mange unge selv vurderer, at de har bestemte psykiske lidelser – men aldrig har fået en diagnose. Ny hjemmeside skal hjælpe de unge på vej

 En betydelig mængde yngre danskere går ifølge en ny undersøgelse rundt med fornemmelsen af, at de lider af en eller flere ikke-diagnosticerede psykiske lidelser. Disse potentielt psykisk syge skal nu hjælpes til at bryde tabuet, søge hjælp og få afklaring om deres mentale helbred, mener tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og stifter af foreningen Det Sociale Netværk, der står bag undersøgelsen.

”Hos over 70 procent af alle psykisk sårbare mennesker kan man spore deres lidelser tilbage til ungdomsårene – 18 til 25. Jo tidligere man griber ind, jo bedre, og derfor bliver vi nødt til at hjælpe de unge på vej mod behandlingstilbud,” siger han, hvis datter led af skizofreni og tog sit eget liv.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget af analyseinstittuttet YouGov og har involveret over 1000 danskere, vurderer fire procent af de adspurgte i aldersgruppen 18 til 34 år eksempelvis, at de lider af en spiseforstyrrelse. Det svarer til 45.000 mennesker i aldersgruppen og er fire gange så mange som de faktisk diagnosticerede i gruppen af adspurgte.

 På samme vis viser undersøgelsen, at op mod 11.000 yngre danskere mener, at de lider af ADHD, det samme gælder autisme-lignende lidelser, mens omtrent 22.000 yngre danskere kan have ”tilpasningsforstyrrelser med psykiske symptomer”.