Top FN klima myndighed trækker sig, hvor global opvarmning kommer under angreb

Top klima myndigheden har netop sagt, at han efter næsten fire år på posten vil trække sig

Henrik Gøtke,

20/02/2010

Top klima myndigheden har netop sagt, at han efter næsten fire år på posten vil trække sig.

Yvo de Boer´s afgang effektueres per 1 juli, blot fem måneder før 193 nationer skal gensamles i Mexico og prøve at nå en enighed om udledning af drivhusgasser.

Nationerne mislykkedes at nå en enighed ved klima forandrings topmødet i København i december.

Yvo de Boer har sagt, at han efter næsten fire år vil trække sig fra sin post.

Yvo de Boer siger, at han bekendtgør sin afgang nu for i god tid at tillade en efterfølger at blive fundet før konferencen i Mexico.

Den tidligere hollandske embedsmand blev i 2006 udpeget som ledende sekrtær for United Nations framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

Han blev gennem sine jævnlige møder med pressen omfattende krediteret for at løfte opmærksomheden om klima og sin lobby i kulisserne med verdens ledere.

Men han lykkes ikke at bygge bro mellem udviklingslandenes og industrilandenes mistænksomhed og mistillid, der ved klima topmødet i København i december spærrede vejen for en endelig aftale.

Yvo de Boer´s tilbagetrækning kommer mens sagen om global opvarmning er under angreb.

FN´s Intergovernmental Panel on Climate Change er for nylig kommet under angreb, da videnskabsmænd kastede tvivl på beviser for, at global opvarmning er "ubetvivlelige". Visse forskere, inklusive tidligere IPCC rapport forfattere, har sagt, at den omfattende og systematiske forvanskning af data betyder, at sagen om global opvarmninger blevet voldsomt overdrevet.

Panelet er også i de seneste uger flere gange blevet taget i at komme med uunderbyggede påstande.

Dette inkluderer brug af en studerendes essay og en artikle fra et bjergbestiger magasin, for at lave påstande på reduktioner af is på bjerge verden over i en rapport brugt af regeringer verden over til at lave miljø politik.

Akademikerne i centrum for "Climate Gate" affæren indrømmede også muligheden for, at verden var varmere i Middelalderen, end den er nu - antydende at global opvarmning muligvis ikke er et menneskeskabt fænomen.

Yvo de Boer ser skuffet og træt ud, mens han skjuler sit ansigt ved klima topmødet i København i december.

Professor Phil Jones tilføjer, at der i de seneste 15 år ikke har været nogen "statistisk signifikant opvarmning".

Yvo de Boer viste for nylig sin støtte til IPCC´s Rajendra Kumar Pacauri, sigende at hans kollega ikke burde trække sig efter skandalen.

"Han har på en meget dedikeret måde ledet det videnskabelige samfund", siger Yvo de Boer. "Spørgsmålet er i virkeligheden, hvor hurtigt gletcherne smelter".

Anslag lavet af IPCC influerer signifikant UNFCCC.

Til trods for de seneste angreb på sagen om global opvarmning siger Yvo de Boer, at han mener, at samtalerne "er på sporet", selvom det er usikkert, om en fuld traktat kunne færdiggøres ved næste konference i november.

Den delvise aftale opnået i København, mæglet af præsident Barack Obama, "var meget signifikant", siger han.

Men han erkendte frustration over, at aftalen ikke opnåede konsensus, og blot blev "noteret" fremfor formelt optaget af alle lande.

"Vi var omkring en tomme fra en formel aftale. Den var stort set indenfor rækkevidde, men det skete ikke", siger han. "Så det var en skam".

Han siger, at det skuffende resultat i København ikke har forbindelse med hans beslutning om at standse, og at han var begyndt at lede efter nyt arbejde sidste år før topmødet.

Men Yvo de Boer syntes at være mere mismodig over forhandlingernes snegle fart, end han var parat til at indrømme.

"Jeg så ham i lufthavnen efter topmødet i København", siger Jake Schmidt, en klima ekspert for det amerikansk baserede Natural Resources Defense Council.

"Han var træt og udslidt. Topmødet tog tydeligvis hårdt på ham".

Yvo de Boer siger, at han vil være konsulent vedrørende klima og bæredygtighed for KPMG, et globalt revisor firma, og vil være associeret med adskillige universiteter.

Kilde: