Tid til nytænkning - JP Kronik

Regeringen vil gerne give større frihed til kommuner, der har ideer til, hvordan den offentlige service kan gøres bedre for de samme penge

_slettet_bruger_428 Ikke angivet,

29/06/2010

Regeringen vil gerne give større frihed til kommuner, der har ideer til, hvordan den offentlige service kan gøres bedre for de samme penge. De kan ikke få flere penge, men de kan få mere frihed. Hvis den dyreste halvdel af kommunerne holdt velfærdsudgifterne nede på gennemsnittet, ville der være 6 milliarder at spare. Det er ikke et forslag, men en oplysning.

Lørdag aften den 12. juni klokken 22 lykkes det for regeringen og kommunerne at indgå en ansvarlig aftale om kommunernes økonomi det kommende år. For første gang i 25 år var der ikke plads til vækst. Nu fastholder vi et historisk højt niveau for 2010.

Aldrig har der været flere offentlige ansatte og flere penge. Aftalen i 2011 bevarer det niveau, og dertil kommer pris og lønregulering også af overførselsindkomsterne. Der er 500 mio. kroner til et mindre antal kommuner i særlige økonomiske vanskeligheder samt mulighed for at tilpasse skatten inden for en ramme på 300 mio. Der er med andre ord ingen nedskæringer. Alligevel er det for kommunerne en udfordring, som de har taget på sig.

Kommunerne slap, men det vil være uklogt at lade stå til. Nu er det på tide, at kommunalreformen fører til de effektiviseringer og forbedringer for borgerne, der var hensigten. Kommunale besparelser går altså ikke ned i statens ”store hul”. De kan ubeskåret gå til øget og bedre service - samt indhentning af overskridelserne sidste år...