Thornings sjuskerier ender altid med at berige hende selv

Bent Falbert havde i dag en god klumme på bagsiden af Ekstra Bladet - her er et uddrag af slutningen: DISKUSSIONEN om offentliggørelsen af Helle T...

Ikke angivet Ikke angivet,

11. september 2011

Bent Falbert havde i dag en god klumme på bagsiden af Ekstra Bladet - her er et uddrag af slutningen:

DISKUSSIONEN om offentliggørelsen af Helle Thorning-Schmidts skattefusk viser, at ikke alle mediefolk længere mener pressens fornemste opgave er at kontrollere magthaverne.

Flere bebrejder B.T., at bladet bringer afsløringen af ’den lille sag’. Endnu flere skælder ud over, at det sker en uge før folketingsvalget.

DAGBLADET Politiken går helt fra snøvsen. Under overskriften ’Pludder’ overfalder bladets nye chefredaktør, historikeren Bo Lidegaard, hele det berlingske hus for manglende troværdighed og for ikke at koncentrere journalistikken om valgets ’væsentlige spørgsmål’. Hans tirade slutter sådan:

’Vi skal stille klare og kontante krav til vore folkevalgte, også når det gælder deres respekt for love og regler. Men vi skal ikke drive personlig klapjagt eller beklikke deres hæderlighed uden at have solid grund under fødderne. Gør vi det, får vi ikke kun en mere utroværdig presse, men også ringere politikere, end vi fortjener’.

MANDEN ER ny i faget men for intelligent til at give dette nonsens fra sig.   Jeg tilhører ikke B.T.s beundrere, men i denne sag står bladet så absolut på solid grund, når det betvivler hendes hæderlighed.

Det har nemlig beviset: Det brev fra Skat til Helle Thorning-Schmidts mand på ni sider, der ikke blot fritager Stephen Kinnock for at betale dansk skat – men også fortæller, at hun gennem syv år trak mandens personfradrag m.v. fra på sin egen selvangivelse, skønt parret fik 14 advarende opgørelser.

Det skete uretmæssigt – og tilbagebetalingskravet siges at være forældet. På den måde har cand.scient.pol. Helle T. fusket sig til ca. 150.000 kr. i sparet skat, som hun agter at beholde.

DEN KENDSGERNING er for mig afgørende i bedømmelsen af hendes karakter. Jeg havde ventet mig noget bedre af et menneske, der søger landets højeste embede. Om afsløringen kommer en uge før valget eller ej, ændrer intet ved gerningsindholdet.

Helle T. kunne for et år siden have holdt sit løfte om at offentliggøre brevet fra Skat. Når hun ombestemte sig, skyldtes det selvsagt, at hun håbede at holde skattefidusen hemmelig.

Hendes nærmeste politiske forbundsfæller i S, R og SF var da heller ikke underrettet, opklarede Ekstra Bladet i går.

HVIS THORNINGS pinlige skattefidus påvirker valgets udfald, kan hun takke sig selv for det. Men det virker helt barokt på mig, at både hun og et helt operakor omkring hende gør lækken i Skatteministeriet til affærens største problem.

Undskyld, men Danmark er – heldigvis – sådan indrettet, at standspersoners fupnumre næsten altid kommer for dagen. Før eller senere.

Højst sandsynligt har en embedsmand overtrådt fortrolighedsbestemmelserne ved at lække brevet fra Skat til pressen. Det er principielt forkert, bevares. Men i dette tilfælde takker jeg den pågældende for regelbruddet. Vælgerne bør vide besked.

NU KAN enhver efter temperament vurdere, om de finder Helle T. egnet til at være statsminister.

Personligt kan jeg ikke undlade at notere, at hendes varierende, privatøkonomiske sjuskerier altid ender med at berige hende selv.