Terror redegørelse undgår ordet ”Islamist”

Sikkerhedspapirer omtaler "voldelige ekstremister" To nye dokumenter der over de næste fire år udlægger Obama adminstrationens forsvars og indenrig...

Henrik Gøtke,

19/02/2010

Sikkerhedspapirer omtaler "voldelige ekstremister"

To nye dokumenter der over de næste fire år udlægger Obama adminstrationens forsvars og indenrigs sikkerheds strategi beskriver nationens terror fjender på et antal måder, men undlader at anvende ord som Islam, Islamisk eller Islamist.

Den 108 sider indenrigs sikkerheds redegørelse, der udkommer hvert fjerde år, offentliggjort af Department of Homeland Security, bruger i alt termen "terrorist" 66 gange, "al-Qaeda" 5 gange og "voldelig ekstremisme" eller "ekstremist" 14 gange. Den kalder på den amerikanske regering "aktivt overalt i USA at engagere samfund i standsning af spredning af voldelig ekstremisme".

Dog i beskrivelsen af terrorist trusler mod USA og ideologien der motiverer terrorister, bruger redegørelsen - som søsterdokumentet fra Pentagon, The Quadrennial Defense Review - ikke en eneste gang ordene "Islam", Islamisk" eller "Islamist".

Selvom den ansvarlige indenrigs sikkerheds myndighed for redegørelsen insisterer på, at det ikke var en overlagt beslutning, så vil dokumentet sandsynligvis gentænde en debat om terminologien i den amerikansk ledede krig mod al-Qaeda, der har simret gennem to regeringer.

"Det var ikke noget aktivt valg" at undgå at bruge afledninger af Islam fortæller Homeland Security Assistant Secretary for politik David Heyman reportere på en konference samtale. Præsident Obama havde "gjort det klart, at vi i vores forskning i terrorismebekæmpelse primært forkuserer på al-Qaeda og global voldelig ekstremisme, og at det er den terminologi og det sprog, der er blevet artikuleret" af Obama og hans rådgivere, tilføjede Heyman. Han afviste at bruge I-ordet.

Følsomheden omkring terminologi er ikke ny. I april 2008, under Bush administrationen, opfordrede en officiel vejledning lavet af National Counter Terrorism Center, multi agentur centeret ansvarlig for koordinering af amerikansk krig mod terrorisme, myndigheder til ikke at bruge ordene "muslim" eller "islamisk" i forbindelse med ordet "terrorisme".

Sådan brug "forstærker "USA mod Islam"-rammen, som al-Qaeda promoverer", kan man læse af National Counter Terrorism Center´s "Words That Work and Words That Don´t": A Guide for Counterterrorism Communication".

I stedet tilskynder lovgiverne til at bruge termer såsom "voldelige ekstremister", "totalitære" og "dødskult" for at karakterisere al-Qaeda og andre terroristgrupper.

Obama administrationen har optaget "voldelig ekstremisme" som overordnet frase for terrorisme.

Det er råd som myndigheder ved forsvaret også synes at have taget til hjertet. Den 128 sider lange forsvarsredegørelse, der udkommer hver fjerde år - der som indenrigs sikkerheds redegørelsen er kongressens obligatoriske bestræbelse på at sikre budgetter og andre planlægnings bestræbelser er ordentligt repræsenteret mod trusler mod nationen - også undgår ord associeret med Islam, i stedet anvendende konstruktionerne "radikalisme", "ekstremise" eller "voldelig ekstremisme".

Kilde: