Terror politi overvåger børnehaver for islamisk radikalisering

Børnehave børn burde ifølge et lækket politi memo opsnappet af The Times overvåges for tegn på hjernevask fra islamiske ekstremister

Henrik Gøtke,

12/02/2010

Børnehave børn burde ifølge et lækket politi memo opsnappet af The Times overvåges for tegn på hjernevask fra islamiske ekstremister.

I en e-mail til samfundsgrupper skriver en betjent fra West Midlands terror bekæmpelses gruppe enhed: "Jeg håber, at du vil fortælle mig om personer uanset alder, som du mener er blevet radikaliseret, eller er blevet sårbar overfor radikalisering...Beviser antyder, at radikalisering kan finde sted helt ned i alderen 4 år".

Politi enheden bekræfter, at terror bekæmpelses betjente der er særligt trænede i at identificere børn og unge, der er sårbare overfor radikalisering, har besøgt børnehaver.

Politiet er blevet fordømt af Chris Grayling, skygge indenrigs ministeren, der siger, at politiet løber en risiko at "fremmedgøre endnu flere folk". Chris Huhne, talsmand for Liberal Democrat´s inderigs anliggender, siger, at det er en "absurd spild af politiets tid".

Sir Norman Bettison, der taler for Association of Chief Police Officers on Prevent, regeringens anti-terror strategi, siger, at betjentens e-mail var et "klodset" forsøg på at forklare den.

Sir Norman, politi mester i West Yorkshire, siger: "Der findes absolut intet nationalt eksempel på politi der på dette område engagerer sig i børnehave børn".

Indenrigsministeriet har dog afsløret, at en 7 årig er blevet det yngste barn, der passer en profil der skal tackle spirende ekstremister. David Hanson, politi minister, afslørede i et svar til parlamentet, at barnet var et af 228 personer refereret til i Channel Project, en del af Prevent fokuserende på individer.

Mere end 90 procent af personerne identificerede i projektet har haft alderen mellem 15 år og 24 år, og de fleste, men ikke alle, er muslimer.

Kritikken af anti ekstremisme strategien er tiltagende. Programmet finansieret med £3.5 milliarder per år sikkerheds budget siges at stigmatisere samfund og tilskynde muslimer til at spionere mod hinanden.

John Denham, Communities Secretary, har sagt, at programmet måtte være mere transparent for at afværge "den frygt, at ved at deltage i en Prevent aktivitet, åbner organisatorerne af deltagerne sig selv for skjult overvågning, efterretnings indsamling og indsamling af filer om muslimske samfund".

E-mailen opsnappet af The Times var skrevet af en sergant i et svar på muslimske samfunds bekymringer. Han prøvede at dæmpe frygt, men synes at have fremmet den.

Han skrev: "Jeg er politi betjent, og det vil derfor altid være del af min rolle at indsamle oplysninger, og jeg vil rapportere enhver information eller oplysning, der kunne antyde, at nogen var terrorist, eller planlægger at blive en terrorist, elller støtter andre. Min rolle er dog at løfte bevidstheds niveauet om truslen om terrorisme og radikalisering og støtte og arbejde med partnere, der prøver at forebygge den".

Arun Kundnani fra Institute of Race Relations kontaktede betjenten, og sagde, at han var blevet fortalt, at betjente havde besøgt børnehaver. Kundnani tilføjede: "Han syntes at mene, at det var standard. Han sagde, at det ikke blot var ham og hans enhed, der gjorde det. Han sagde, at indikatorerne var, at de (børnene) kunne tegne billeder af bomber og sige ting som "alle kristne er slemme", eller at de tror på en islamisk stat. Det synes, at børnehave pædagoger i West Midlands området bedes om at være opmærksomme på radikalisering. Han sagde også, at målretningen af børn var vigtig, da de på den måde blev opmærksomme på, hvad der var upassende at sige i skolen. Han følte, at det var nødvendigt at overvåge børnehaver såvel som børn i indskolingen. Han sagde, at det var forsigtighed, og at han ikke forventede at komme tilbage med en liste".

Der har været akutte bekymringer om radikalisering i Birmingham området siden en terrorist blev fanget i et overvågnings kamera i gang med at indoktrinere sin 5 årige søn.

Parviz Khan, der blev fængslet for at planlægge kidnapningen og halshugningen af en britisk soldat, blev hørt true drengen med bank, hvis han ikke besvarede spørgsmålene korrekt. "Hvem elsker du?", spurgte Kahn. "Jeg elsker Sheikh Osama bin Laden", svarede drengen.

West Midlands anti terror enhed bekræfter, at betjenten fra enheden har besøgt en børnehave, der er tilknyttet en skole, og har talt med personalet. Enheden siger, at den har 21 uniformerede anti terror betjente, der åbent og direkte engagerer sig i samfund, skoler og offentlige organer.

En talsmand siger: "Vi har prøvet at bringe anti terror arbejdet ud af skyggerne. Det kan i første omgang forårsage misbilligelse, når en betjent introducerer sig selv som anti terror betjent. Men vi prøver faktisk ved at være mere åbne at komme ud af anklagerne om, at Prevent handler om at spionere, og vi høster nu fordelene ved et bedre engagement".

Sir Norman understreger, at Prevent handler om at arbejde med samfundene for at beskytte sårbare unge mennesker. "Det er ikke anderledes en at adressere stoffers skadelige virkning og seksuel udnyttelse", siger han. "Prevent er en måde at adressere de mest sårbare i et forsøg på at beskytte dem".

"Det er let at angribe Prevent initiativet, at det anses for indtrængende, men næste gang der forekommer et terrorist angreb involverende unge mennesker, der er blevet radikaliserede, vil folk vride deres hænder, og folk vil sige: "Hvad mere kunne vi have gjort?"

Quilliam, en anti ekstremisme tænketank, fortalte en undersøgelses komite: "Opfattelsen af at Prevent handler om overvågning af muslimske samfund er dybt indgroet i visse samfund, og det vil være vanskeligt at ændre".

Kilde: