Sundhedsstyrelsen kritiseres for rygekampagne

Flere læger kritiserer nu den kampagnefilm, der smækker billeder af ødelagte organer direkte op i ansigtet på danske rygere

Slettet Bruger,

16/10/2009

Flere læger kritiserer nu den kampagnefilm, der smækker billeder af ødelagte organer direkte op i ansigtet på danske rygere. "Utiltalende hetz", lyder det blandt andet.

Den seneste tid er danske ryger på særdeles direkte vis fået Sundhedsstyrelsens nyeste tiltag i kampen mod rygning at se i tv-reklamer. Nærbilleder af en blodprop i hjernen og fedt i en blodåre skal informere rygere om, at det skam er skadeligt at ryge. Men kampagnen møder nu skarp kritik, skirver kristeligt-dagblad.dk.

"For mig virker kampagnerne som en utiltalende hetz mod rygerne. Man udstiller rygerne som mennesker med manglende viljestyrke, der burde indse, at de på alle måder belaster samfundet. Men man overser, at rygning kan skyldes mange ting, og at det i sidste ende er den enkeltes valg. Derfor skal man ikke forhåne og nedgøre en ellers fuldt ud lovlig minoritetsgruppe," siger speciallæge i medicin ved Bispebjerg Hospital, Hans Ole Hein, til kristeligt-dagblad.dk.

Heller ikke Phillip Tønnesen, der som overlæge på lungemedicinsk klinik på Gentofte Hospital er vant til at se konsekvenserne af danskernes rygning, er begejstret for kampagnen, hvis effekt han betvivler.

"Jeg tvivler på, om den slags kampagner overhovedet har en effekt. Det har jeg ikke set dokumenteret, og umiddelbart tror jeg ikke, at den får specielt mange til at droppe cigaretterne. Her ved vi, at de bedste værktøjer er højere pris og sværere adgang til cigaretter," siger han.

Hos Kræftens Bekæmpelse mener formand Frede Olsen derimod ikke, at kampagnen er forfejlet.

"Ja, den er barsk, men den viser virkeligheden. Det vigtige er, at den ikke står alene, men suppleres af tilbud om behandling, og det har vi jo netop sikret," siger han til kristeligt-dagblad.dk.

[email protected]

Kilde: