Stor udenrigspolitisk ståhej for næsten ingenting

Langt om længe har rød blok fremlagt sin udenrigspolitik, og det kan kun betegnes som endnu en politisk fuser

Christian Melgaard,

06/09/2011

Langt om længe har rød blok fremlagt sin udenrigspolitik, og det kan kun betegnes som endnu en politisk fuser. Man skal med Berlingske´s ord være lidt af en nørd for at få øje på afgørende forskelle på regeringens og rød bloks linie.

Hvis man ser bort fra hensigtserklæringer og gode intentioner, så er kernebudskabet i rød bloks udspil, at alt er ved det gamle. Udspillet er dermed - som så mange andre af de udspil vi har set i den seneste tid - lagt an på at afmontere endnu et politikområde i valgdebatten.

Et centralt punkt i udspillet er at u-landsbistanden skal øges til 1,0% af BNP i stedet for det nuværende niveau på 0,8%. Iflg. et interview med Margrethe Vestager i TV-avisen skal dette imidlertid ikke ske lige med det samme. Pengene skal findes først - og da planlagte besparelsen på kr. 1,3-1,4 mia. skal rulles tilbage til en start, er det beløb der skal findes betydeligt.

Med andre ord er det endnu en omkostningfri udmelding efter devisen 1) rød blok vil ikke ændre  væsentligt på udenrigspolitikken, så derfor er der ingen grund til at diskutere dette i valgkampen, 2) hvis vi skal diskutere det alligevel, så vil rød blok gøre det bedre end den siddende regering, men 3) ikke lige nu, så bare roligt, det koster ikke noget.

Enkelte nyskabelser er der dog på vej. Således vil S-SF-R gå enegang i forhold til resten af EU og støtte en anerkendelse af Palæstina, uanset om der kan opnås enighed om dette.