Statspræsterne

LEDER: Syv ud af ti præster i folkekirken ønsker at bevare deres kirke som en statskirke

Ole Birk Olesen,

28/12/2009

LEDER: Syv ud af ti præster i folkekirken ønsker at bevare deres kirke som en statskirke. De rammer dermed en dyb pæl igennem påstanden om, at kristne skulle være særligt egnede til at skelne mellem religion og politik. De ønsker, at politik skal bruges som et middel til at fremme deres religion.

Vi er nogle, der mener, at religion bør være et anliggende mellem den enkelte og hans eller hendes gud. Det mener præsterne måske også, men de kræver staten som mellemmand. 'Herren er min hyrde - men politikerne er hans hjælpehyrder,' lyder mottoet.

Formentlig er det dog helt misforstået. Måske fordi præsterne kun taler for deres egen mageligheds skyld. Susanne Føns Lomholt, præst i Ballerup Sogn, har i hvert fald ikke forstået meget, når hun om en situation uden en statskirke siger: "Kirken ville hurtigt blive reduceret til at være et ceremonisted, man ville benytte efter lyst, og dermed ville vores trosgrundlag forsvinde sammen med sammenhængskraften i vores samfund."

Det er jo sådan, det er i dag. Kirken er et ceremonisted, hvor langt størsteparten af medlemmerne
kun kommer efter lyst. I et land som USA, hvor man ikke har en statskirke, er det anderledes. Der er kirken fortsat en levende og betydningsfuld del af samfundslivet.

Hvornår har man sidst set, at man i en branche blev mere engageret i at sikre kundernes loyalitet ved at give branchens ansatte statsansættelse?

Kilde: