Østarbejdere forudsætning for højkonjunktur

Danskerne kan sende en venlig hilsen til Marek, Wladyslaw, Andrzej og andre østarbejdere

Slettet Bruger,

22/01/2008

Danskerne kan sende en venlig hilsen til Marek, Wladyslaw, Andrzej og andre østarbejdere. De er nemlig årsagen til, at dansk økonomi har kunne holde sig i en højkonjunktur de senere år. Det skriver DR Nyheder. Baggrunden er en ny rapport, der offentliggøres i dag. Konklusionen er at den øgede arbejdsmobilitet fra nye EU-lande østpå har sikret højere vækst og lavere inflation, end det ellers havde været muligt i Norden. Det glæder beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

"For ganske få år siden var der nærmest den holdning, at hvis man så en polak der arbejde i Danmark, så skulle man sende hæren ud efter ham. Men sådan er det jo ikke mere. Vi har nu et afslappet forhold til at polakker kommer her for at arbejde, fordi det løser problemet med manglen på arbejdskraft," siger Claus Hjort Frederiksen til DR Nyheder.

Til gengæld tyder en del på, at Polen og de baltiske lande i årene fremover skal blive bedre til at øge deres hjemlige erhvervsdeltagelse. De mange østeuropæere, der søger arbejde udenlands har nemlig medført mangel på arbejdskraft i deres hjemlande.

"Det er op til de baltiske lande og Polen selv at gå aktivt ind og løse problemet. Faktisk mener jeg, det gavner Polen, at en polak kan komme til Danmark og tjene en god løn og så tage tilbage, kommenterer Claus Hjort Frederiksen den situation over for DR Nyheder.

[email protected]
Kilde: