Spontan orden i Kaos

Lawrence Reed, fra Foundation for Economic Education, forklarer spontan orden på denne måde: "Spontan orden er hvad der sker når man lader folk væ...

Ikke angivet Ikke angivet,

06/10/2011

Lawrence Reed, fra Foundation for Economic Education, forklarer spontan orden på denne måde:

"Spontan orden er hvad der sker når man lader folk være i fred - når entreprenører .... ser folks ønsker ...og derpå indfrier disse ønsker."
"De svarer på markedets signaler, på priserne. Priserne fortæller dem hvad der er brug for og hvor presserende det er, og hvor der er brug for det. Det er helt sikkert langt bedre og mere produktivt end at stole på en håndfuld fra eliten i et eller andet bureaukrati langt borte fra virkeligheden." 

Politikernes store forkromede planer og ideologiske målsætninger som ikke lader borgerne udfolde deres kreativitet, men hæmmer dem med regulativer og forbud, vil falde sammen med store omkostninger for samfundet som følge. Lad dette være en advarsel for den 'grønne job' hysteriske bølge som hærger den nye regering. Revolutionen med Den personlige computer, PC'eren, er et godt eksempel på spontan orden.

"Ingen politiker, ingen bureaukrat, ingen central planlægger, ingen akademiker satte sig bag et skrivebord før det skete, før Silicon Valley dukkede op og planlagde den," føjede Reed til. "Det skete, fordi private iværksættere svarede på markedets muligheder. Og en af de store dyder ved det er, at hvis de ikke fik lavet det rigtigt, ville de miste alt. Markedet sendte et signal om at noget skulle gøres. Når politikerne misforstår det, betaler du og jeg prisen."

Nu skal vi med lovens og bureaukraternes magtbeføjelser tvinges til dit og dat i grøn teknologi henseende med det naive håb, at man kan styre behov og markedet. Vær sikker på at prisen vil blive enorm for os alle. Lad dog Spontan Orden råde.

Kilde: