Sparerunder i kommunerne er i virkeligheden omprioriteringer

"Kommunerne har været rigtig gode til at sælge et billede af, at man fattes penge," siger kommunalforsker

Slettet Bruger,

24/09/2009

"Kommunerne har været rigtig gode til at sælge et billede af, at man fattes penge," siger kommunalforsker.

De bliver fremlagt som "sparerunder" i medierne, men oftest handler det i virkeligheden om at omprioriteringer. Sådan er virkeligheden i landets kommuner, viser en rapport fra det uafhængige statslige evalueringsinstitut Krevi, som ifølge Jyllands-Posten offentliggøres i dag.

9 af 10 adspurgte kommuner gennemførte "sparerunder", da budgettet for 2009 skulle fastlægges, men kun i 22 pct. af kommunerne førte det efterfølgende til et gennemsnitligt fald i den service, som kommunerne yder til deres borgere.

Derfor er ordet sparerunde falsk varebetegnelse og problematisk for demokratiet, lyder kritikken fra Krevis konstituerede direktør, Peter Holdt-Olesen.

"Det er uklart for borgerne, hvad der egentlig foregår. Den almindelige opfattelse af en sparerunde er, at kommunen sænker det gennemsnitlige serviceniveau. Det er det, som borgerne associerer til, når der ved efterårets politiske forhandlinger tales om sparerunder," siger han til Jyllands-Posten.

Kommuneforsker Ulrik Kjær, Syddansk Universitet, mener, at kommunerne bør overveje deres sprogbrug.

"Kommunerne har været rigtig gode til at sælge et billede af, at man fattes penge - næsten for gode. Hvis Krevi kan ændre sprogbrugen, vil det være befriende. Mange kommuner har entydigt placeret sig i det ene retoriske rum og har brug for at komme over i det andet. Det er et problem, at hr. og fru Olsen ikke kan gennemskue, hvad problemet er," siger han til Jyllands-Posten.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin, erklærer sig enig med kritikerne, men mener, at det også er pressens skyld, når der snakkes for meget om besparelser.

[email protected]

Kilde: