Spansk rygeforbud lukker 354 cafeer på Kanarie-øerne

Forbud ødelægger udkantsområder:  - Den knap ét år gamle spanske rygelov er hård kost for serveringsbranchen på De Kanariske Øer, hvor faldende eft...

Klaus K,

16/12/2011

Forbud ødelægger udkantsområder:  - Den knap ét år gamle spanske rygelov er hård kost for serveringsbranchen på De Kanariske Øer, hvor faldende efterspørgsel som følge af loven har haft en meget negativ effekt:

Restauratørforeningen Fecao giver rygeloven skylden for lukningen af 354 cafeer & tabet af 2.500 jobs på ferieøerne, siden forbuddet trådte i kraft den 2. januar 2011.

I en pressemeddelelse kalder Fecao's formand det spanske rygeforbud for "en hidtil uset heksejagt", rettet mod den spanske serveringsbranche. "Alligevel tillader sundhedsminister Lejre Pajín sig at kalde loven en succes. Men den har kun medført virksomhedslukninger - og de fortsætter." hedder det i meddelelsen.

De Kanariske Øer med ca. 2 mio indbyggere ligger på en trist fjerdeplads i Spanien, hvad angår restaurationslukninger efter rygeloven. Nummer ét er Madrid-området, som har oplevet 700 lukninger efter forbuddet, mens nummer to og tre er Andalusien (454 lukninger) og Galicien med 367 lukningerer. Flere tusinde serveringssteder er lukket i Spanien efter kun 10 måneder med rygeforbud.

"Rygeforbuddet startede nedtællingen for vores branche ... "

På Kanarieøerne har man endvidere haft store tab i spillebranchen, som officielt har meddelt, at 10 bingohaller og 250 spillemaskiner lukkes med årets udgang som følge af stærkt faldende efterspørgsel.

"Spilindustrien har mistet 22% omsætning indtil videre. Læg hertil effekterne af krisen. Det er umuligt for mange serveringssteder at holde dørene åbne længere. Vi taber penge hver dag, fordi vi skal sende vores kunder udenfor. Da rygeloven trådte i kraft 2. januar begyndte nedtællingen for vores sektor i hele Spanien,” hedder det fra den kanariske forening.

Den nationale restauratørforening i Spanien, FEHR offentliggjorde i maj 2011, at første kvartal med rygeforbuddet kostede 53.200 arbejdspladser i Spaniens samlede serveringsbranche.

Billedet svarer til situationen andre steder i verden - fx. i Danmark, hvor ikke-spisesteder faldt dramatisk efter det danske rygeforbud i 2007, mens restauranter oplevede mere beskedne fald.

Det er et fast mønster, der er dokumenteret mange steder, at serveringsbranchen rammes hårdt på omsætningen af rygeforbud. Alligevel fastholder den internationale anti-rygelobby i WHO - samt den danske sundhedsstyrelse og medierne - at rygeforbud er godt for serveringsbranchen.

[ Update - se også Debatten på Ekstra Bladet ]