Af Lisbet Røge Jensen, 180Grader.dk
Det er en af de vigtigste nulevende konservative tænkere, der er omdrejningspunktet, når CEPOS denne torsdag afholder en minikonference om den amerikanske økonom Thomas Sowell. Arrangementet er gratis og åbent for alle, og det er første gang, Sowells tanker præsenteres i en større sammenhæng på dansk. Ved konferencen er der blandt andet oplæg om forfatterens syn på multikulturalisme, ghetto-dannelse og diskrimination.
Thomas Sowell er inspireret af Milton Friedman og F. A. Hayek og er således en udpræget frimarkedstænker. Med sine flere end 30 bøger (ingen er oversat til dansk) og altid aktuelle klummer og kommentarer i landsdækkende amerikanske medier, er den kontroversielle opinionsdanner kendt som en uforfærdet forfægter af fakta. Han er berømt og berygtet for at tale dunder mod blandt andet kriminalisering af narkotika, juridisk aktivisme og positiv særbehandling, og det siges, at højesteretsdommer Clarence Thomas er stærkt inspireret af ham.
”En fantastisk formidler”, sådan beskrives Thomas Sowell af cand.mag. Lars Hvidberg, forfatter og kommentator for Berlingske Tidende. ”Han samler viden og formidler den gennem sit helt unikke perspektiv. Han er vigtig, fordi han er den, der har gjort det bedst og gjort det konsistent gennem 40 år. Han er en af de vigtigste stemmer på den amerikanske konservative fløj, fordi han er en både dygtig og passioneret skribent”, vurderer Hvidberg.
Thomas Sowell deltager ikke selv i konferencen. Han er 80 år gammel og rejser ikke længere. Som Senior Fellow ved The Hoover Institution i Stanford, Californien, har den aldrende intellektuelle i løbet af sit liv skrevet så vidt og bredt - om økonomi, børns indlæringsvanskeligheder, race, slaveri, den intellektuelle klasse og meget andet - at han kan være svær at få et greb om.
Men essensen af Thomas Sowell er, at han er ”den sande oplysnings mand”, siger Henrik Gade Jensen, projektleder ved CEPOS, der beskriver forfatteren som ”den intellektuelle, der korrigerer for forkerte idéer”.
Det er en beskrivelse, som Sowell selv ville sætte stor pris på, mener Lars Hvidberg: ”Han er meget optaget af at bruge fakta og fornuft til at bevise sine pointer. Det er vel en stærk oplysningstanke”.
Lars Hvidberg arbejder pt. på en afhandling på Columbia University i New York om det man i USA kalder ”black conservatives”. Thomas Sowell er netop dette, altså en sort mand med konservative holdninger. Men skulle hudfarve betyde noget særligt for et menneskes politiske holdninger?
”Det er et paradoks ved de sorte konservative”, siger Lars Hvidberg og forklarer: ”Et af deres karakteristika er netop – selvom der også findes undtagelser - at de ikke lægger så stor vægt på race-begrebet som deres ’liberale’ modparter. De anerkender naturligvis, at racisme har spillet en stor rolle i USA, og måske stadig gør det, men de benægter at race er den primære spiller i forhold til de sorte amerikanere. For de sorte konservative er der ikke længere noget ’hvidt system’, der holder de sorte nede”.
Samtidig har det dog en betydning at disse udsagn, trods deres universelle karakter, kommer fra såvel sorte som hvide amerikanere, påpeger Hvidberg: ”Det er langt sværere som hvid at kritisere dysfunktionen i dele af det sorte 'community', fordi du bliver kaldt racist. Derfor er der det her mærkelige spil, hvor sorte konservative siger nogle ting, der er alment gældende, men hvor det alligevel er vigtigt, at det er en sort, der siger det”.
En af Sowells pointer er, at velfærdsstaten aktivt forværrer forholdene for de svage, som den efter sigende skulle hjælpe, eksempelvis i de boligområder, der karakteriseres som ghettoer. Dette er et af emnerne på CEPOS’ konference, hvor liberal debattør og folketingskandidat for Liberal Alliance Niels Westy Munch-Holbek behandler Sowell under overskriften: Sådan skabes en ghetto.
”Ghettoer er ikke længere et spørgsmål om race men om en taberkultur, der understøttes af velfærdsstaten”, udtaler Munch-Holbek med henvisning til forfatteren. Sowell har grundigt beskrevet, hvordan dette udspiller sig i USA, mens Munch-Holbek drøfter emnet i en dansk kontekst.
Den liberale debattør fremfører, at det ikke i sig selv er problematisk, at folk ønsker at bosætte sig sammen med andre, der rent kulturelt er tæt på dem selv. Men velfærdsstaten deltager aktivt i at forværre forholdene for de mennesker, der bebor de danske ghettoer, forstået som bydele præget af kriminalitet og en høj koncentration af folk på overførselsindkomst: ”Disse kvarterers karakteristika fastholdes af velfærdsstaten, der belønner og betaler for asocial opførsel og straffer initiativ og arbejdsindsats”, siger Munch-Holbek.
Ved arrangementet holder Henrik Gade Jensen desuden et oplæg om selvretfærdighed som politisk problem.
”Henry Kissinger sagde engang, at selvretfærdighed er det største problem i politik”, siger Henrik Gade Jensen: ”Altså det, at når man føler sig retfærdig, så kan man tillade sig at gøre hvad som helst”.
Det er Thomas Sowells bog The Vision of the Anointed, der er grundlag for Henrik Gade Jensens oplæg. The anointed, altså ”de salvede”, som det betyder, er de, der mener, at de som tredjepart kan træffe beslutninger bedre end det enkelte individ kan træffe for sig selv. Det er særligt venstreorienterede akademikere og politikere, der ser sig selv som disse salvede.
Den moraliseren, som de salvede udøver via politiske indgreb, udgør et problem, fordi der etableres et tabu, hvor omkostningerne af den førte politik ikke må regnes ind, forklarer Henrik Gade Jensen. Det vil eksempelvis sige, at man ikke uden ramaskrig kan tale om at skære ned i ulandsbistanden, selvom undersøgelser viser, at den ikke gavner - på trods af dens påståede godhed.
Der vil ved arrangementet imorgen, torsdag den 20. januar, også være oplæg fra Michael Jourdan fra Center for Rusmiddelforskning ved Århus Universitet samt Mehmet Necef, Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Konferencen starter kl. 17 og hele programmet findes på CEPOS’ hjemmeside, hvor tilmelding ligeledes kan foretages.
Denne artikel er kommet i stand takket være penge fra 180Graders superbrugere, der har tegnet et abonnement til 39 kr. om måneden. Du kan blive superbruger ved at klikke her.