Søren Skafte: Hvad vil Danmark i krudttønden Irak?

Søren Skafte skriver i et nyt blogindlæg på 180Grader om den socialdemokratiske regerings beslutning om at overtage ansvaret for en af NATO's træni...

Claes Kirkeby Theilgaard,

27/11/2019

Søren Skafte skriver i et nyt blogindlæg på 180Grader om den socialdemokratiske regerings beslutning om at overtage ansvaret for en af NATO's træningsmissioner i Irak.

Udenrigsminister Jeppe Kofod kunne tirsdag den 27. november 2019 højest overraskende oplyse, at Danmark i slutningen af 2020 og halvandet år frem overtager ledelsen af NATO’s træningsmission i Irak, som Canada hidtil har ledet. Hovedkvarteret for den danske styrke på 200 soldater bliver i Iraks hovedstad, Bagdad, og skal udgøre ledelsen af NATO’s strategiske mission i Irak, der rådgiver irakiske officerer på strategisk niveau. Kofod understreger, at det er Danmarks eget initiativ, der har dannet baggrund for missionen.

Der er altså tale om direkte dansk bistand til Iraks forsvarsminister, Najah al-Shammari, der i flere år angiveligt har hævet sociale ydelser i Sverige, hvor han også blev tiltalt for vold.

I Irak er Islamisk Stat i dag ikke den største trussel. Truslen kommer i højere grad fra forskellige væbnede grupperinger, der indbyrdes uenige alle er utilfredse med regeringen i Bagdad. Det er i dag især shiamuslimske militser, som er helt eller delvist kontrolleret af Iran, der udgør den største trussel.

Siden begyndelsen af oktober har mindst 330 mennesker mistet livet under folkeopstanden i Bagdad og det sydlige Irak, hvor sikkerhedsstyrker i weekenden affyrede skarp ammunition og tåregasgranater ind i den demonstrerende folkemængde.