Søvndal vendte ryggen til hjerteanfald – helt naturligt, siger psykologer

Da klimaforsker Henrik Svensmark for tre dage siden fik et hjerteanfald på direkte tv, reagerede de øvrige deltagere i studiet meget forskelligt

Ole Birk Olesen,

17/12/2009

Da klimaforsker Henrik Svensmark for tre dage siden fik et hjerteanfald på direkte tv, reagerede de øvrige deltagere i studiet meget forskelligt. Mens DF-politikeren Kristian Thulesen Dahl, statistikeren Bjørn Lomborg og Mads Flarup Christensen fra Greenpeace straks ilede ham til hjælp, gjorde SF-formand Villy Søvndal i første omgang det stik modsatte: Han vendte ryggen til.

Det er faldet flere 180Grader-læsere for brystet, men spørger man landets krisepsykologer, så er Søvndals reaktionsmønster helt normalt og ikke nødvendigvis udtryk for en karakterbrist.

”At se en mand falde om kan være en voldsom hændelse, hvor folk ikke altid har et almindeligt handlingsmønster. Det, man ser på videoen, er de helt grundlæggende reaktionsformer, inden man når at tænke: Man kan kæmpe eller gå i gang med at handle med det samme. Man kan flygte fra situationen. Eller man kan fastfryse i situationen. Alle tre strategier stammer fra dyrene, og vi kan hverken gøre fra eller til,” siger krisepsykolog Dorte Boye Hjortkær til 180Grader.dk og fortsætter:

”Man kan ikke sige noget grundlæggende om, hvordan forskellige mennesker vil handle, eller hvem det er, der handler på en bestemt måde. Det samme menneske kan handle på alle forskellige måde i forskellige situationer – reagerer man med flugt i én sammenhæng, så er det ikke sikkert, at man også gør det næste gang. Folk reagerer hormonelt, de får en stor indsprøjtning af kamphormonet adrenalin, og først derefter begynder kroppen gradvist at lukke informationer ind. Så hvis man fastfryser eller flygter, så kan man sagtens ændre strategi, når man har sundet sig.”

Når jeg ser den video, så tænker jeg nu alligevel, at det er lidt tøset af Villy Søvndal, at han reagerer sådan. Men det er altså helt forkert af mig?
”Ja, for det er en helt grundlæggende mestringsstrategi, han benytter sig af, og hvis han oplever den samme situation i morgen, så kan det være, at han anvender en anden mestringsmulighed,” siger Dorte Boye Hjortkær.

Samme udlægning har krisepsykolog Morten Holler fra Dansk Krisekorps.

”Det er helt normalt, at nogen i en gruppe reagerer med direkte handling i forhold til den tilskadekomne, at nogen bliver umiddelbart chokeret og lige skal komme sig og overskue, hvad der sker, samt at nogen forholder sig roligt - der er jo nogen, der tager sig direkte af vedkommende - og er klar, hvis der skal gøres noget,” siger Morten Holler til 180Grader.dk og pointerer, at Villy Søvndal tilsyneladende griber efter sin mobiltelefon, da der efterspørges en læge.

“Nogle af forklaringerne på, at mennesker reagerer forskelligt i den slags situationer, er, at nogle mennesker har et umiddelbart handleberedskab fra naturens hånd eller træning fra livet, mens andre mennesker lige skal overveje, hvad der skal gøres, inden de bare handler. Så det handler meget om, hvem vi er, og hvilken træning vi har fra levet liv. Det handler om erfaringer og indstilling til akutte hændelser – ens personlige beredskab. Også set i forhold til at nogle af deltagerne i denne gruppe kan have træning eller viden af en eller anden slags fra kurser om førstehjælp, militæruddannelse eller lignende,” siger Morten Holler.

Klik her for at se hændelsen på Youtube

Kilde: