Sodavandsadvarsler

LEDER: Der skal advarselsmærkater på sodavandsflasker, og producenterne skal ved lov tvinges til at sætte dem der

Ole Birk Olesen,

23/08/2011

LEDER: Der skal advarselsmærkater på sodavandsflasker, og producenterne skal ved lov tvinges til at sætte dem der. Sådan lyder et forslag fra ernæringsekspert Arne Astrup, for som han siger:

"Der bør stå på flaskerne, at indholdet bidrager til at gøre dig fed og er forbundet med nedsat levetid og øget risiko for dødelige sygdomme. Det er et rimeligt krav at stille til industrien, hvis de fortsat vil have lov at markedsføre produkter, som er med til at gøre befolkningen usund."

Det er nu alligevel et sært forslag. Det giver kun mening, hvis man antager, at det ikke er almen viden hos danskerne, at et stort sukkerindtag fra f.eks. sodavand bidrager til overvægt, og hvis man oven i købet antager, at folk ikke opdager det, når de faktisk bliver fede af for meget sukker. For hvis folk i forvejen ved det, så er der jo ingen grund til at bebyrde dem med advarsler. Og selv hvis folk ikke ved det, så kan de stadig nå at skifte livsstil, når de i spejlet kan konstatere, at de mange sodavand har sat sig på sidebenene - hvis de har noget imod det.

Så hvorfor advarselsmærkaterne? Fordi det for folk som Arne Astrup ikke handler en brik om oplysning, men om opdragelse. Hvis Astrup kunne sætte en musefælde ved sodavandsdrikkeres tæer og lade den klappe i ved den første slurk, så ville han med glæde gøre det. Eftersom det beklageligvis ikke kan accepteres af vælgerne, så griber han til det næstbedste: Et grimt fy-fy-skamme-mærkat, der skal minde os om det, vi i forvejen ved, når vi sætter flasken til munden.

Sundhedsminister Bertel Haarder er ikke med på påbuddet, men tager alligevel første skridt til, at det kommer, ved at acceptere problemstillingen og appellere til en frivilig mærkningsordning i branchen. Den slags frivillighed kender vi godt. Enten følger branchen anbefalingen fra ministeren, eller også kommer loven næste gang, der rejses en dagsorden om, at der drikkes for meget sodavand, hvor ministeren vil konstatere, at henstillingen til en frivillig ordning desværre ikke førte til noget, hvorfor en lov må til.

Vi imødeser i spænding, om det bliver chokolade, chips eller flødeskumskager, der skal stå for skud, når sodavandsproblemet er blevet løst.

Kilde: