Snage-Brian

LEDER: "Kunderne har et krav på klart at kunne se lønninger, optioner og bonusser

Ole Birk Olesen,

09/03/2010

LEDER:

"Kunderne har et krav på klart at kunne se lønninger, optioner og bonusser."

Sådan siger landets nye økonomi- og erhvervsminister, Brian Mikkelsen fra de Konservative. Men gu har kunderne da ikke-nikke nej krav på at se nogen som helst lønninger i deres bank. Ligesom købere af en ost ikke har krav på at se mejeristens løn, og folk der bliver klippet ikke har krav på at se frisørens løn. Hvorfor skulle de dog have krav på det?

Det eneste, man som forbruger har krav på, er at få den vare, man har betalt for, samt selv at bestemme, hvor man vil handle. Andet har man ikke krav på. Det gælder, når man køber forbrugsvarer, og det gælder når man køber serviceydelser, herunder dem som leveres i banken.

Hvorfor skulle bankvirksomhed være omfattet af dette krav om løngennemskuelighed, når ingen andre brancher er det? At drive bank er erhvervsvirksomhed som al anden erhvervsvirksomhed. Man leverer en ydelse på et frit marked. Forbrugerne kan takke ja eller nej til tilbuddet. Konkurrencen på markedet sørger for en ressourceudnyttelse, som er mere optimal end noget andet økonomisk system kan levere. Er forbrugerne alligevel utilfredse, kan de klare sig uden eller eventuelt i fællesskab oprette lånemuligheder på foreningsbasis sammen med andre utilfredse forbrugere. Der er frihed til at gøre lige, hvad der passer en bedst.

Men der er ikke frihed til at snage i andre folks løn, hvis disse andre helst vil være fri for det. Eller sådan var det i hvert fald engang - indtil landet fik en borgerlig regering ...

Kilde: