Skud for boven til de statskonservative

LEDER: Mennesker er ikke perfekte, og derfor må vi have en stærk stat til at styre dem, lyder en statskonservativ frase, som dog aldrig rigtigt har...

Ole Birk Olesen,

17/03/2010

LEDER: Mennesker er ikke perfekte, og derfor må vi have en stærk stat til at styre dem, lyder en statskonservativ frase, som dog aldrig rigtigt har kunnet stille noget op overfor det liberale modsvar: Nej, mennesker er ikke perfekte, så derfor kan vi ikke betro dem en stærk stat at regere over andre mennesker med.

Nu har de liberale tilmed fået opbakning fra videnskaben i deres mistro til også de mennesker, som ender i magtfulde positioner i staten. Det viser sig, at jo mere magt mennesker har, jo mere tilbøjelige er de også til at være uden moralske skrupler i forhold til at lyve:

"Mennesker med magt er bedre til at lyve. Det piner dem simpelthen ikke så meget at gøre det," siger professor Dana Carney fra Columbia Business School.

Den statskonservatives tiltro til de etablerede systemer forleder ham til at tro, at det vil være de bedste, som når til tops i statsapparatet, hvorfra de så kan guide deres mindre moralske undersåtter. Men virkeligheden synes i stedet at være, at det enten er de moralsk korrumperede, der formår at kæmpe sig op, eller at selve den kamp om magten, som de deltager i for at nå dertil, ødelægger deres moralske kompas.

Så hvad nu, kære statskonservative? Hvad er jeres alternativ til liberal magtspredning, der kan forhindre, at uperfekte og umoralske typer får for meget magt over deres medmennesker?

Kilde: