Skatteyderne må til lommerne igen

LEDER: Alle skal holde for, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han onsdag præsenterede regeringens genopretningsplan for den offen...

Ole Birk Olesen,

19/05/2010

LEDER: Alle skal holde for, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han onsdag præsenterede regeringens genopretningsplan for den offentlige sektors økonomi. Nogen skal imidlertid holde mere for end andre, men nej, til trods for mediernes sædvanlige fokus på folk på overførselsindkomst, så er det ikke dem. Det er skatteyderne, der igen må betale mest, når politikerne fattes penge.

Regeringen har besluttet, at den uændret vil gennemføre alle de 114 afgifts- og skatteforhøjelser, som er en del af skattereformen. Men den lettelse af skatten på indkomst, som al ekstraopkrævningen skulle finansiere, bliver til gengæld udskudt i – foreløbig – to år. Summa summarum: Skatteyderne kommer allerede næste år til at betale næsten fire milliarder kroner ekstra til statskassen.

Ingen på overførselsindkomst kommer til gengæld til at miste en eneste krone. Skattereformen holdt dem i forvejen skadefri, og de mister jo heller ikke noget ved, at en forhøjelse af beløbsgrænsen for betaling af topskat bliver skrottet – for de betaler ikke topskat. De offentligt forsørgedes indtægt fra det offentlige stiger ganske vist ikke, men den bliver heller ikke mindre. Får man 10.000 kr. om måneden fra socialkontoret i 2010, så vil man også få det i 2011 og 2012.

Ved valget i 2007 gik Venstre og de Konservative for tredje gang til valg på, at skatterne i Danmark var store nok, og at de ikke skulle være større. Det var det eneste løfte, man havde med til sine borgerlige kernevælgere, og det var der desværre alt for mange trofaste Venstre-folk og konservative, som stillede sig tilfreds med. Nu må de imidlertid sande, at ikke engang det får de. De får i stedet en lang næse.

Havde regeringen gennemført forhøjelsen af topskattens beløbsgrænse, så ville det i det mindste stå tilbage som en ganske vist lille, men dog permanent landvinding, for både Socialdemokraterne og SF har lovet, at de ikke vil rulle gennemførte skattelettelser tilbage. Nu kan vi i stedet konstatere, at regeringen gør arbejdet for venstrefløjen, så Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal efter en valgsejr kan gøre udskydningen af topskattelempelsen permanent, uden at de vil høste nogen ballade for det.

Der er kun én ting at sige: Venstre og de Konservative fejler fatalt. Igen. Og igen. Og igen.

Kilde: