Skat på økonomisk frihed

At sælge is, vand, kaffe, frugt og deslige på gaden er en af de få erhvervsmssige aktiviteter herhjemme, der ikke kræver en særlig licens eller til...

Torben Mark Pedersen,

12/04/2010

At sælge is, vand, kaffe, frugt og deslige på gaden er en af de få erhvervsmssige aktiviteter herhjemme, der ikke kræver en særlig licens eller tilladelse. Det er økonomisk frihed, og som enhver kan se ved selvsyn, så fremmer økonomisk frihed entreprenørånden, og Strøget i København vrimler med mobile udsalgssteder af kold kildevand, frugt, (god) kaffe m.m. Det er blevet en stor succes, og de opfylder tydeligvis et behov hos kunderne.

Konkurrencen virker også. I begyndelsen kunne de mobile sælgere slippe afsted med at kræve 20 kr. for en kold kildevand, men i løbet af få uger sidste sommer faldt prisen til 10 kr. Billigere end i 7/11. 

Dette marked viser, hvor meget økonomisk frihed betyder. Men det er selvfølgelig blevet for meget for de røde på Københavns Rådhus, der ikke kan fordrage entreprenante mennesker, der spontant skaber et kompetitivt marked til glæde for københavnere og turister. Men da de ikke kan forbyde gadesælgerne, kan de jo altid forsøge at beskatte dem, så nu vil de røde begrænse markedet og konkurrencen (hvilket med sikkerhed vil føre til højere priser) ved at opkræve en licens og indføre et nummerpladesystem.

Er det forøvrigt ikke grundlovsstridigt at ville opkræve afgift uden ved lov?