Skandale: Danske medier i totalitær nyhedsdækning

En tøjlesløs trang til at ramme dem, man er uenige med, en hensynsløs jagt på sensationen og angsten for at komme bagud i nyhedskapløbet, er de ing...

Michael Hammers,

12/11/2010

En tøjlesløs trang til at ramme dem, man er uenige med, en hensynsløs jagt på sensationen og angsten for at komme bagud i nyhedskapløbet, er de ingredienser, som har skabt det, man roligt kan kalde for den største skandale i dansk nyhedsformidlings historie.

Skandalens omdrejningspunkt er Dagbladet Information. Som det eneste danske medie har bladet haft fuldkommen adgang til Wikileaks’ Irak-dokumenter. Et privilegium, som bladet har brugt til at producere en række - i bedste fald tvivlsomme i værste fald journalistisk uhæderlige - artikler med det ensidige forsæt at bringe regering/ministre og forsvar/soldater i miskredit i forhold til det danske engagement i Irak (2003-2007).  Privilegiet bevirkede også at bladet fik en direkte dagsordensættende funktion i forhold til den danske nyhedsverden. Dets dominans var - særligt den første uge efter offentliggørelsen - så stor, at alle landets betydelige nyhedsmedier ”glemte” alt om det grundlæggende journalistiske princip: Den kritiske indfaldsvinkel/kildekritikken, for i stedet, uden videre, at formidle Informations fortolkninger, vinklinger og angreb på regering og forsvar. Enten som fuldkomne aftryk af bladets artikler via Ritzau eller ved at citere væsentligt og ukritisk direkte fra bladet.  I kølvandet på de lækkede Irak dokumenter, har der derfor været tale om en tenderende totalitær nyhedsformidling i Danmark. Ovenfor kaldet: Den største skandale i dansk nyhedsformidlings historie. Følgende er et eklatant eksempel på dette.

Søndag d. 24/10-2010 bragte Information artiklen: ”Danskere lod al-Qaeda-leder slippe væk”.  Som det er fremgået af et af mine tidligere indlæg, havde historien intet på sig.  Som kilde til artiklens påstand  henviste bladet til en Wikileaks fil.  Men, ifølge kilden, var det britiske soldater og ikke danske, der stod bag operationen mod al-Qaeda lederen, al-Zarqawi. Følgelig kunne de danske soldater ikke være skyld i, at Zarqawi undslap! 

Lørdag d. 23.10.2010, havde den britiske avis The Guardian bragt en artikel om sagen med grundlag i og helt i overensstemmelse med benævnte kilde. Artiklens overskrift var: ”Iraq war logs: British blunder may have let al-Qaida kingpin Zarqawi go free”.  Som det fremgår, er Informations overskrift i princippet identisk med The Guardians. Den eneste kvalitative forskel er betegnelsen ”Danskere” i stedet for ”British”. Væsentlige passager i de to artikler har samme store overensstemmelse.  Der kan derfor næppe være tvivl om, at Informations reelle kilde var The Guardian, hvis historie bladet således havde overtaget og så blot skiftet de ”reelle” britiske soldater ud med de opdigtede danske.

Information lagde historien på nettet kl. 00.07. Ritzau videreformidlede hurtigt en ordret, lidt forkortet, udgave af historien til sine abonnenter: De danske nyhedsmedier. I løbet af natten og morgenen spredte den opdigtede og usande historie om danske soldaters indsats sig som en steppebrand henover hele den danske nyhedsverden. Da danskerne fik øjne mødtes de således af en ensidig og totalitær nyhedsformidling, som var de vågnet op i det gamle Sovjetunionen, eller en hvilken som helst anden indoktrinerende diktaturstat.  Væk var dén danske nyhedsoffentlighed, som smykker sig af at være oplysende, kritisk og demokratisk.  

Nedenfor en ”afbildning” i form af links af den skandaløse totalitære dækning af en opdigtet, en usand, historie:

DR Nyheder, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 01.27

Nordjyske, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.00 

B.T., ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”,  24/10, kl. 04.14,

Berlingske Tidende, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14

Aarhus Stifttidende, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14

Fyns Stiftidende – Fyns Amtsavis, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14

SkiveFolkeblad, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14 

 

Helsingør Dagblad, ”Danskerne lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14

Bornholms Tidende ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14

Dagbladet Holstebro-Struer, ”Danskerne lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14  

 

Viborg Folkeblad, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14 

Midtjyllands Avis, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 04.14 

 

TV2 Nyhederne, ”Danskere lod al-Qaedas leder gå”, 24/10, kl. 04.20

JyllandsPosten, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 07.26

Politiken, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 09.10

Ekstra Bladet, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”, 24/10, kl. 09.26  

Kristeligt Dagblad, ”Danskere lod al-Qaeda leder slippe væk”  24/10, kl. ??

Kilde: