Skal danskerne eller staten være rige?

Kære Lars Løkke Nu har du været så letsindig at skrive i dit nye regeringsgrundlag at Danmark skal være i blandt de 10 rigeste nationer i 2020

Kjeld Flarup,

26/02/2010

Kære Lars Løkke

Nu har du været så letsindig at skrive i dit nye regeringsgrundlag at Danmark skal være i blandt de 10 rigeste nationer i 2020. Så tillad mig at gøre dig opmærksom på lidt simpel opsamlet viden fra den vide verden.

Hvis man skal være en rig nation, så skal der også vækst til, og her er det at jeg fandt denne interessante artikel, som selvom den har nogle år på bagen stadigt har et vigtigt budskab. Tax Rates, Tax Revenues and Economic Growth

I følge undersøgelsen så får et land en optimal vækst ved et skattetryk på 19,3% og hvis man sætter det til 43,2% så får man mest muligt i statskassen. Samtidigt vil væksten nærme sig nul eller blive negativ ved et skattetryk på 45%

Disse tal er et gennemsnit over 101 forskellige lande, så Danmark kan godt ligge lidt anderledes. Men det skattetryk som Danmark har idag, på knap 50% vidner om at i Danmark prioriterer flest mulige kroner i statskassen fremfor vækst og rigdom.

Nu er det så jeg gerne vil stille spørgsmålet. Mener regeringen med at Danmark skal være en rig nation, at Danskerne skal være rige, eller er det blot den danske stat der skal være rig. Og selvom det skulle være den danske stat der prioriteres, hvor lang tid tror du så der går før staten også halter bagefter, når vi har verdens højeste væksthæmmende skat.

Er det danskerne der skal være rige, så skal det skattetryk ned, og der skal ikke bare være 5 eller 10%, nej det skal mere end halveres.

I 60'erne og 70'erne da vi satte skatterne op rykkede USA fra Europa i rigdom. Der ligger masser af økonomisk viden som siger at det spor som Danmark og resten af vesteuropa fører ikke fører til rigdom.

Det er ikke umuligt at få Danmark ind på top 10. Men så skal der også til at ske noget. Jeg forventer ikke at du over en nat halverer skattetrykket, men hvis du kunne flytte blot 100 mia. Kroner fra staten over i privat finansiering, så er vi på vej.

Kilde: