Sig ikke hvad du mener - sig hvad vælgerne vil høre

Den socialdemokratiske formand for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, Orla Hav, vil begrænse det frie skolevalg og dermed fjerne den frihe...

Christian Melgaard,

21/01/2013

Den socialdemokratiske formand for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, Orla Hav, vil begrænse det frie skolevalg og dermed fjerne den frihed som regeringen var med til at gøre permanent sidste år.

Dermed er Orla Hav et stort problem for Socialdemokratiet. Problemet er ikke så meget at Orla Hav mener det han mener, for det er helt i tråd med en klassisk socialdemokratisk tankeganger, som primært er karakteriseret ved formynderi og ligemageri, men mere fordi han forbryder sig mod et andet centralt paradigma, som dikterer at du ikke siger hvad du mener men hvad vælgerne vil høre.

Det er ikke første gang det går galt på skoleområdet, hvor både Helle Thorning og Mette Frederiksen tidligere har udstillet deres dobbeltmoral ved på den ene side at være varme fortalere for folkeskolen, mens de på den anden side selv vælger privatskoler.

Mette Frederiksen fik illustreret bedst hvad det handler om med sin udtalelse om at tingene ser lidt anderledes ud når man får dem tættere på. Altså, på distancen er den socialdemokratiske holdning fortsat, at "alle" skal tvinges til at benytte samnme folkeskole, mens ens egne børn naturligvis skal have mulighed for at få det bedste. Eller med George Orwels ord; "Alle er lige, men nogen er mere lige end andre".