Sådan startede den aktuelle finanskrise - Økonomi | www.business.dk

Fandt lige den her prisværdige artikel fra Berlingeren Business igen

Ikke angivet Ikke angivet,

28/01/2013

Fandt lige den her prisværdige artikel fra Berlingeren Business igen. Med artiklen hér har vi at gøre med solidt journalistisk håndværk af en modig og ærlig journalist og en CBS professor samme - sådan Berlinger!

Artiklen handler om finanskrisen og beskriver det, der skete i USA. Skræmmende læsning, men på den anden side ligger det heller ikke så langt fra hvad, der kunne ske andre steder, hvor begær, bonus og smartness får det hele til at køre af sporet.

Det er mit håb med dette indlæg, at vi, folket, staten, folk med indflydelse og magt, tænker os om en ekstra gang inden, vi bifalder vise individuelle performance-løn ordninger, som har gjort deres indtog i danmark,  hvor de er med til at fremme egoisme og  snige fup og fidus ind (så det hele til sidst potentielt set kører ad absurdum). 

Og så selvfølgelig hvis, vi generelt drager lære at at de der CDO´s der nævne i artiklen (derivater?) nok var lige en tand for smarte. Og det er mit håb at danske banker og kunder får et mere bevidst forhold til at banker og deres associates også er steder, der stiller produkter til rådighed, gennem performance løn drevne sælgere (kaldet rådgivere i det daglige), som de ønsker at tjene tykt på hvis de kan. Og direktøren kan altid sige (medmindre, der er marketing fordel i noget andet): Jamen vi beder skam vores rådgivere lave risikoprofiler og kun sælge til ... bla bla bla - men så fik én en smart  idé med performance løn, og så er det lige pludselig hos den enkelte “rådgiver” at etikken lige smutter lidt, hvis der er udsigt til både at få fodret sit konkurrencegen og få måske 20% oveni månedslønnen.

Som eksempel vil jeg nævnte de tåbelige renteswaps til andelsboligforeninger, som har været katastrofalt for dem, der sagde ja, men en vinder for både sælgere og de respektable direktører bagved, der nu kunne give deres aktionærer 3 gange indtjening på samme forretning snarere end én. Og så er spekulanten i den anden ende endda slet ikke nævnt.

Nå men håber, du vil synes om artiklen.

/JL