Sarte politikere vil beskyttes mod pressen

LEDER: De Konservatives medlem af Folketingets præsidum, Helge Adam Møller, har fået en god idé, synes han selv

Ole Birk Olesen,

05/08/2011

LEDER: De Konservatives medlem af Folketingets præsidum, Helge Adam Møller, har fået en god idé, synes han selv. Det meste af Christiansborg bør lukkes af for journalister, for nogle journalister kan ikke finde ud af at opføre sig ordentligt, siger Helge Adam Møller. De har især været for påtrængende overfor partifællen Henriette Kjær under hendes sag om rod i privatøkonomien.

Det kan være, at de var det. Men en enkeltstående sag som den er intet argument for en generel regel mod, at dansk presse kan gå til landets magthavere og stille dem de kritiske spørgsmål, som offentligheden har krav på svar på.

Folketingets og regeringens medlemmer har beklageligvis ikke den store lyst til at tale med pressen, når de har truffet dårlige beslutninger eller har svage argumenter for deres politik. At journalister kan banke på et folketingsmedlems dør, støde ind i ham eller hende på Christiansborgs gange eller vente uden for folketingssalen, når der er kaldt til afstemning, er derfor ofte den eneste måde, hvorpå pressen kan få en politiker til at forholde sig til sager, som politikeren ikke vil forholde sig til, fordi politikeren har en dårlig sag. Det er imidlertid helt afgørende, at det kan ske, hvis landets magthavere skal kunne holdes i ørerne.

Ingen ringere end landets til enhver tid siddende statsminister afholder et pressemøde en gang om ugen, hvor alle journalister kan komme forbi og stille spørgsmål. Andre ministre og Folketingets medlemmer kan omvendt krybe i skjul for offentlighedens berettigede spørgsmål til deres virke i måneder af gangen, hvis ikke journalister griber chancen og stikker en mikrofon i hovedet på dem på Christiansborg, hvor de færdes til daglig.

Hvis pressen afskæres fra det, så må journalisterne i stedte tage opstilling udenfor politikernes hjem for at få svar. Foretrækker Helge Adam Møller mon det?

Kilde: