S og V har de mest loyale vælgere

Landets to største partier er også dem, der kan regne med, at flest af deres vælgere fra folketingsvalget stemmer på dem igen ved kommunalvalget i ...

Slettet Bruger,

01/11/2009

Landets to største partier er også dem, der kan regne med, at flest af deres vælgere fra folketingsvalget stemmer på dem igen ved kommunalvalget i næste måned. DF-vælgerne hænger dog også godt ved og kan give partiet et godt valg.

Venstre og Socialdemokraterne, der sidder på langt hovedparten af landets borgmesterposter, kan her godt to uger før kommunalvalget, glæde sig over loyalitet fra deres vælgere. En måling udført af Gallup for Berlingske Tidende viser, at 78 procent af Socilaldemokraternes vælgere fra sidste folketingsvalg vil stemme på partiet igen i november, mens 76 procent af V-vælgerne holder fast i deres parti, meddeler berlingske.dk.

"Vi har et kæmpe potentiale, når flere af de andre partiers vælgere er i spil, end hos Socialdemokraterne. Lige nu præsterer vi bedst lokalt, men det her giver håb om, at vores base er så stærk, at vi også landspolitisk kan tage det nødvendige ryk og gå frem i forhold til seneste folketingsvalg," siger Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen i en kommentar til berlingske.dk.

Valgforsker Ulrik Kjær, professor på Syddansk Universitet, er ikke overrasket over, at de to partier med de mange borgmesterposter også kan mønstre den største loyalitet blandt vælgerne. Til gengæld finder han det bemærkelsesværdigt, at Dansk Folkeparti kan regne med stemmer fra 66 procent af deres landspolitiske vælgere.

"Dansk Folkeparti skal vi virkelig holde øje med ved det her kommunalvalg. Målingen viser, at det måske bliver muligt for DF at komme ud af deres rolle med først og fremmest at være et landspolitisk parti," siger Ulrik Kjær til berlingske.dk.

De radikale er det etablerede parti, der kan forvente at færrest af deres vælgere fra sidste folketingsvalg stemmer på dem 17.november. Kun 53 procent er klar til at stemme radikalt igen.

Den største vandring fra ét parti til et andet finder sted mellem de to regeringspartier. Hele 14 procent af de, der stemmer konservativt ved folketingsvalgene, vil stemme på Venstre ved kommunalvalget.

[email protected]

Kilde: