S i marts: Fodlænker er en smart sanktion - S i oktober: Fodlænker er en usædvanlig elendig ide

En samlet opposition afviser regeringens forslag om fodlænker til unge kriminelle

Slettet Bruger,

08/10/2009

En samlet opposition afviser regeringens forslag om fodlænker til unge kriminelle. Men det har krævet en voldsom socialdemokratisk kovending at nå til enighed.

Det har ikke taget den socialdemokratiske retsordfører Karen Hækkerup mange måneder at vende 180 grader på spørgsmålet om fodlænker til unge kriminelle, skriver Ritzau. Tilbage i marts måned da diskussionen om den kriminelle lavalder kørte, var den socialdemokratiske holdning klar:

"Dem under 15 år skal nås på en anden måde end i dag. Det gode spørgsmål er bare, hvordan. Jeg er ikke stor fan af børnefængsler, men vi går ind for smarte sanktioner som stuearrest og fodlænker," lød det fra Karen Hækkerup til Jyllands-Posten.

Men blot syv måneder senere er vurderingen en anden. Nu står Hækkerup sammen med de øvrige oppositions-retspolitikere klar med en skarp afvisning af regeringens fodlænke-forslag.

"Det er en usædvanlig elendig ide. Man skal kende sit samfund på, hvordan man behandler de svageste. Ofrene er selvfølgelig de svage, men det er gerningsmændene også, når vi taler om børn ned til 12 år," lyder det nu fra Hækkerup til politiken.dk.

Den socialdemokratiske retsordfører forklarer kursskiftet med, at regeringens egen ungdomskommissionen har afvist behovet for fodlænker og peget på en række problematiske forhold ved at at indføre dem. Derfor vil en kommende socialdemokratisk ledet regering være klar til at rulle en fodlænkelovgivning tilbage.

"Jeg tror ikke, man får dem til at ændre adfærd alene ved at give dem en GPS-sender om benet. Det tror jeg, man gør ved, at der er tydelige voksne omkring dem. Så ja, vi vil ændre det, så 12-årige ikke under et nyt styre vil kunne blive idømt en straf som fodlænke," siger Karen Hækkerup til Ritzau.

[email protected]

Kilde: