Rygeforbud i Holland ophævet på 2.000 barer og cafeer

Sundhedsministeren i Holland, Edith Schippers, meddelte idag officielt, at de små hollandske cafeer og barer nu er fritaget fra landets rygeforbud

Klaus K,

04/11/2010


Sundhedsministeren
i Holland, Edith Schippers, meddelte idag officielt, at de små hollandske cafeer og barer nu er fritaget fra landets rygeforbud. Samtidig trak regeringen 280 bøder tilbage, udstedt til lovovertrædende cafe-ejere i løbet af de sidste to års rygeforbud i Holland.

Meddelelsen vakte ifølge TV-stationen RXL glæde på mange små cafeer i byerne, som har lidt under hårde økonomiske vilkår siden loven trådte i kraft i 2008.

Ophævelsen gælder alle cafeer og barer under 70m2, der ikke har ansatte - dvs. de skal være familiedrevne eller kun drives af ejerne for at undgå rygeloven, som stadig gælder på alle steder over 70m2.  Der er traditionelt er mange cafeer, der drives på den måde i Holland. I et brev til parlamentet anslår sundhedsministeren, at ophævelsen vil gælde "et par tusinde" cafeer, som nu vil blive undtaget fra loven - ikke 400 som det fremgår af denne artikel.

Ophævelsen er en sejr for foreningen KHO, (Red de små serveringssteder) som har kæmpet med flere retssager imod staten de to sidste år.

"Vi er glade for ministerens brev," siger formanden Wiel Maessens. "Vi har nu taget det første skridt frem imod at få fjernet denne lovgivning fra serveringsbranchen. Og vi vil forstætte med at kæmpe, indtil loven er helt væk," siger han på foreningens website.

Til gengæld var man ikke så tilfreds i foreningen Clean Air Netherlands, som ellers havde samlet 35.000 underskrifter imod ændringen. Deres modstandere i KHO havde dog samlet over 100.000 underskrifter imod rygeloven, som blev afleveret i sundhedsministeriet, da loven blev indført.

Samtidig med ændringen skrotter regeringen de tidligere planer om at stille krav om ventilation på cafeerne.