"Århundredets plan" holder stadig

Slettet Bruger,

30/10/2007

Selv om "Århundredets plan" blev lanceret i det 20. århundrede, så giver Schlüters og Fogh Rasmussen storstilede satning fra 1989 også svaret på det 21. århundredes problemer,mener Mads Lundby Hansen, CEPOS' cheføkonom, der kalder planen "et fremragende bud" på at løse problemer med mangel på arbejdskraft. Det skriver Jyllands-Posten.

Planen var delt op i to faser for skattelettelser, der tilsammen villle lette for, hvad der i dag ville svare til 140 milliarder kroner, og opererede med en slanket offentlig sektor med 100.000 færre stillinger. Alene den første fase med netto-skattelettelser på 2,3 procent af BNP ville være virkningsfuld, mener CEPOS.

"Første fase af planen ville øge arbejdsudbuddet med 40.000, og vores marginalskat ville blive sænket til 45 procent for de højere indkomster og 39 for lavere indkomster. På den måde tager den også fat på globaliseringens udfordringer og vil tiltrække kvalificerede udlændinge og samtidig stoppe vores egen braindrain til andre lande," siger Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.

Poul Schlüter selv er den i dag ærgerlig over, at planen aldrig blev realiseret.

"Det var en meget fremsynet plan, og den ville have løst mange af de problemer, som vi står over for i dag. Men vi kunne ikke få flertal, og det, der skulle have været kronen på værket, blev vores største nederlag," udtaler den tidligere konservative statsminister.

Planen kan genbruges
Det var især den unge, fremadstormende skatteminister Anders Fogh Rasmussen, der var arkitekt bag planen, siger Schlüter og opfordrer Fogh til at genbruge sin gamle plan, der endda efter den konservative nestors vurdering ville være endnu bedre i dag.

"Det ville være langt lettere at gennemføre i dag, fordi økonomien er bedre. Og det ville stadigvæk være en god ide," siger Schlüter.

Den vurdering deler Mads Lundby Hansen, og også den konservative skatteordfører Lars Barfoed mener, det kunne være en god ide at søge ny inspiration i den 18 år gamle plan.

Poul Schlüter og Mads Lundby Hansen deltager i morgen i en CEPOS-konference, der markerer 25-året for Schlüters tiltrædelse som statsminister.

[email protected]


Kilde: