Ja eller nej til retsforbeholdet
Truslerne vælter ned om ørerne på os. Hvis vi ikke sørger for at skippe retsforbeholdet og give EU endnu mere magt, så risikerer vi at ryge ud af det europæiske politisamarbejde. Farvel Europol, det kan ske allerede i begyndelsen af 2015. Så står den på grænseoverskridende kriminalitet, fristed for kriminelle, børneporno, tyvebander, narkohandlere. Og manglende passageroplysninger til at forebygge, opdage, efterforske og retsforfølge terrorhandlinger og grov kriminalitet.
Jeg sidder her med en oversigt fra 2014 over alle de vedtagne EU-direktiver og forordninger, der på grund af det danske retsforbehold ikke er bindende for Danmark. Og jeg må sige, jeg er glad. Vores retsforbehold forhindrer, at EU’s overstatslige afgørelser, automatisk bliver bindende dansk ret.
Alt det strafferetlige og politimæssige samarbejde er godt. Men oh rædsel dersom alle de direktiver fra Rådet eller Europa-Parlamentets og Rådets forordninger og direktiver om samarbejdet på udlændingeområdet automatisk var blevet dansk ret, så havde det set sort ud for Danmark.
Vi var blevet vanvittige, dersom al vores suverænitet var blevet deponeret nede i EU på områder som massetilstrømning af fordrevne personer, ligelig fordeling mellem medlemslande, minimumsstandarder for modtagelse af asylansøgere, udstedelse af opholdstilladelser til tredjelandsstatsborgere, fratagelse og tildeling af flygtningestatus, sæsonarbejderdirektiver, oprettelse af asyl-og migrartionsfond. Oveni beskytter retsforbeholdet os også i indblanding på det civil-, familie-og handelsretligt samarbejde.
Engang var jeg begejstret EU-tilhænger. I dag er jeg glad for, at der dengang var tilpas mange EU-modstandere til at forhindre den totale overgivelse til EU. Retsforbehold, nej til euroen, forsvarssamarbejde og unionsborgerskab. Til gengæld deltager vi så heller ikke i vedtagelsen af nye beslutninger. Men hvad er værst? At stå uden for beslutningsprocessen og vedtagelsen eller at være tvunget til at underkaste sig EU?
S, RV, SF,V og Kons har indgået en aftale om, at vi skal til folkeafstemning om retsforbeholdet senest marts 2016. De beroliger os med, at de vil omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, så Danmark får mulighed for selv at vælge til og fra fra sag til sag.
Medlem af Europaparlamentet og EU modstander, Rina Ronja Kari mener, at Danmark hellere skal bevare retsforbeholdet og gå med i Europol, som Norge er det. Det synes jeg lyder fornuftigt.