Restauratørers modtræk mod rygeforbud: Adgangsforbud for politikere

Politiker-forbud: - Efter 18 måneders rygeforbud på barer og restuaranter i staten Michigan i USA, har 500 restauratører, cafe-ejere og værtshushol...

Klaus K,

29/08/2011

Politiker-forbud: - Efter 18 måneders rygeforbud på barer og restuaranter i staten Michigan i USA, har 500 restauratører, cafe-ejere og værtshusholdere besluttet at indføre adgangsforbud mod de politikere, der stemte for rygeloven. Politiker-forbuddet starter 1. sept.

De utilfredse restauratører har organiseret sig i foreningen "Protect Private Property Rights in Michigan" for at protestere imod Michigans rygeforbud fra maj 2010, som de siger har ødelagt deres business.

Michigans administration har samtidig erkendt, at forbuddets første 12 måneder har kostet det statslige skrabe-lotteri Keno mere end 80 mio$ i tabte salgsafgifter fra serveringsbranchen (400 mio danske kroner). Hertil kommer tabte statsafgifter fra selve omsætningen i barer og på restauranter .

Restauratør Boyd Cottrell, ejer af Sporty O'Toole i Michigan siger, at omsætningen i hans virksomhed er halveret siden forbuddet. "Det har ødelagt stedet. Folk kommer ikke længere," sagde Cottrell. "Jeg har prøvet alt. Jeg har endda prøvet at forære mad væk for at tiltrække folk igen."

"Vi ønsker at sende denne meddelelse til lovgiverne," siger Steve Mace fra Michigan- foreningen. "Dette er vores private ejendom, og I er nu persona non grata."

Det er nu konstateret over hele verden, at når der indføres rygeforbud på barer, cafeer og restauranter, så medfører det store tab i omsætningen: Det er fx. demonstreret i USA - i England, Skotland og Irland - i Spanien - i Holland - og i Danmark.

Tabene opstår, fordi et indført rygeforbud får en stor gruppe rygende kunder til at holde sig væk. Til gengæld kan et forbud kun tiltrække ganske få nye kunder, fordi private brancher (uden forbud) i forvejen altid er optimeret sådan, at de opnår den højst mulige omsætning.

Læs også denne blog artikel om politiker-forbuddet i Michigan.