Rekordlave renter indtil 2013 og sandsynligvis meget længere

Børsen skriver idag, at de rekordlave renter forventes at holde sig frem til 2013, hvor de igen vil begynde at stige

Christian Melgaard,

06/09/2011

Børsen skriver idag, at de rekordlave renter forventes at holde sig frem til 2013, hvor de igen vil begynde at stige. Mens første del af den forudsigelse (lave renter) formentlig er rigtig, så er der ingen grund til at fæste lid til at anden del også er rigtig og at "festen er slut" i 2013. Der er mange indikationer som støtter det synspunkt, at Europa er på vej ind i Japanske tilstande med en mangeårig recession og tilhørende lave renter.

Prognosemagerne baserer oftest deres forudsigelser på de jævnlige rentemøder i den europæiske centralbank (ECB), og næste møde afholdes på torsdag. Analytikere er enige om, at det er sandsynligt, at ECB vil "overraske" med en rentenedsættelse, og der er en udbredt forventning om, at ECB vil signalere, at renterne vil være stabile i lang tid.

Alt dette virak er imidlertid meget kortsigtede overvejelser, og det er ved at være på tide at man som boligejer kobler sig af disse ultrakorte horizonter, hvor forudsigelserne skifter fra møde til møde i ECB. I stedet bør boligejerne overveje om ikke rentestrategien skal lægges fast for de næste 4-5 år - og derefter lægges ned i skuffen, hvorfra den kun skal komme op hvis der sker meget væsentlige ændringer.

Det er p.t. muligt at finansiere sig med 5-årige rentetilpasningslån til en rente på ca. 2,25% inkl. marginal og et 10-årigt rentetilpasningslån nærmer sig 2,50%. Så kan det ikke blive meget billigere, og de fleste boligejere vil stå sig godt ved ikke at bruge tid og energi på at spekulere mere over renterne i den rum tid.