Regeringens nye skatteobjekt: Sejlere

LEDER: Regeringen har fået den spidsfindige idé, at den vil opkræve 37 mio

Ole Birk Olesen,

28/11/2012

LEDER: Regeringen har fået den spidsfindige idé, at den vil opkræve 37 mio. kr. ekstra i skat hos danske fritidssejlere via en forhøjelse af den kaskoforsikringsafgift, som de i forvejen betaler 115 mio. kr. til, og sende pengene videre til Lyngby Radio, der bruges til at kommunikere til sejlere nær kysten. Regeringens argumentation lyder, at sejlerne udgør en andel af dem, der nyder gavn af Lyngby Radio, når radioen f.eks. bruges til at hidkalde andre sejlere til redningsaktioner.

Men ifølge Dansk Sejl Union er kun mellem 13-17 procent af dem, der reddes, faktisk lystsejlere, som regeringen nu vil pålægge 100 procent af udgiften til radioen. Resten er f.eks. surfere, jollesejlere, kajakroere, tyskere på luftmadrasser, erhvervsbåde og udenlandske sejlere, som ikke kommer til at betale til Lyngby Radio, fordi de ikke har en dansk kaskoforsikring på nogen lystbåd. Regeringens forsøg på at retfærdiggøre ekstraskatten falder dermed helt til jorden - der er kun en meget søgt sammenhæng mellem dem, der skal betale det hele, og dem, som modtager godet.

Et andet nok så væsentligt spørgsmål melder sig imidlertid også: Hvorfor kan regeringen ikke bare tage de 37 mio. kr. fra de 115 mio. kr., som sejlerne i forvejen betaler i kaskoforsikringsafgift? De penge bruges i dag ikke på at servicere sejlerne på nogen måde.

Da Folketinget forleden 1. behandlede lovforslaget kunne hverken skatteminister Holger K. Nielsen eller regeringens partier besvare dette spørgsmål. Vel sagtens fordi de mente, det ville være for pinligt at sige, at de 115 mio. kr. bruges på et eller andet, som ingen ved, hvad er. Statskassen er jo stor, og nok er 115 mio. kr. meget for dem, der sejler, men for Folketingets venstrefløj er det bare håndører, hvis skæbne man ikke behøver at bryde sig om.

Det er jo bare andre folks penge. Og man kan nemt tage 37 mio. kr. mere, hvis man vil.

Kilde: