Regeringen vil bruge gummiceller til psykiatriske patienter

"Det er for at undgå, at personalet spænder patienterne fast til en seng," siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen

Slettet Bruger,

01/10/2009

"Det er for at undgå, at personalet spænder patienterne fast til en seng," siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

Regeringen lægger nu op til, at psykiatriske patienter som noget nyt skal kunne låses inde i en gummi-celle, hvor de ikke kan gøre skade på sig selv. Det skriver Politiken.

Samtidig får det psykiatriske hospital Sikringen lov at bruge en omdiskuteret tvangsmetode, hvor patienter går rundt med remme mellem arme og mellem ben, så de ikke kan slå eller sparke andre.

Ministerens forslag kommer på baggrund af en udredning fra Sundhedsstyrelsen om forskellige former for tvang i psykiatrien i Danmark og udlandet.

"Vores politik om at begrænse brug af tvang af psykisk syge ligger fast. Men når jeg så vil give de psykiatriske afdelinger mulighed for at putte folk i gummiceller og lade Sikringen bruge den her oppegående fiksering i særlige tilfælde, så er det for at undgå, at personalet spænder patienterne fast til en seng. For det er et endnu større indgreb mod deres frihed," siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen til Politiken.

Forslagene får generalsekretær Thorstein Theilgaard fra foreningen Bedre Psykiatri til at ryste på hovedet.

"Vi har brug for en moderne psykiatri, hvor man taler med patienterne i stedet for at bruge tvang. Og det bedste svar er så gummiceller. Det er et katastrofalt dårligt forslag," siger han til Politiken.

Derimod er der opbakning fra landets psykiatere, der behandler patienterne.

[email protected]

Kilde: